Hlavní obsah

Lidl zvýšil kvůli protestu německých farmářů cenu mléka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Protest německých farmářů proti nízkým výkupním cenám mléka se ve středu dočkal pozitivní odezvy ze strany prvních mlékáren i maloobchodních společností. Diskontní řetězec Lidl oznámil zvýšení ceny o deset eurocentů (2,5 koruny) za litr mléka a o 20 centů za čtvrt kila másla od příštího pondělí. Jihobavorské mlékárny Berchtesgadener Land-Chiemgau ve středu předběžně zvedly výkupní cenu mléka na 43 centů přesně podle požadavků zemědělců. Ti ale i nadále pokračují v bojkotu dodávek mléka i demonstracích.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Německé zemědělce podporují i v Belgii.

Článek

I ohlášené zvýšení výkupní ceny firmou Berchtesgadener Land-Chiemgau je pouze předběžné, protože oficiální ceny teprve musí vyjednat sdružení chovatelů dojného dobytka (BDM) se svazem mlékárenského průmyslu (MIV). Obě strany by měly zasednout k jednacímu stolu ve čtvrtek, oznámil předseda BDM Romuald Schaber.

Na čtvrtek svolal BDM demonstraci před berlínskou Braniborskou bránu. Zúčastnit se jí mají tisíce zemědělců z Německa, Belgie a Nizozemska. Německý zemědělský svaz (DBV) navíc vyhlásil čtvrtek "národním akčním dnem mléka" a vyzval všechny chovatele dobytka k účasti na nejrůznějších protestních akcích.

Německým farmářům dosud mlékárny vykupovaly surovinu i za méně než 30 centů (7,40 koruny), což je dokonce méně než v Česku, kde se litr vykupuje zhruba za devět korun.

Zemědělci uposlechli úterní doporučení BDM a zrušili téměř všechny blokády mlékáren. Místo toho ve středu proti nízkým výkupním cenám mléka demonstrovali před centrálami maloobchodních řetězců. Kromě Lidlu přitom projevila ochotu přizpůsobit se případným nove stanoveným cenám na trhu i skupina Rewe.

Připojí se i čeští dovozci

Po zrušení blokád mohou mlékárny znovu odebírat mléko alespoň od zhruba 30 procent chovatelů dojného dobytka, kteří se k zastavení dodávek nepřipojili, a v omezené míře od zahraničních dovozců. Německý kartelový úřad však začal oficiálně vyšetřovat, zda byla výzva k zastavení dodávek ze strany BDM legální.

Mluvčí svazu maloobchodníků Hubertus Pellengahr ve středu zpravodajské televizní stanici N24 řekl, že nyní jsou zaručeny dostatečné dodávky mléka do supermarketů.

Německé mlékárny dosud kvůli protestu zhruba 70 procent ze 100 000 německých farmářů nasčítali ztráty v úhrnné výši 100 miliónů eur. Stávkami a blokádami dosud byla údajně postižena téměř polovina ze 110 německých mlékáren.

Blokády německých mlékáren se týkaly i českých dovozců, kteří museli vylévat do polí statisíce litrů mléka, a vznikly jim tak miliónové ztráty. Od pátku zároveň chtějí své německé kolegy podpořit snížením dodávek českým mlékárnám o deset procent.

Reklama

Související články

Čeští zemědělci vylévají mléko do polí

Čeští zemědělci od pátku sníží dodávky mléka do mlékáren o deset procent. Chtějí tak podpořit kolegy v Německu, kteří už téměř týden vylévají mléko na pole,...

Výběr článků

Načítám