Hlavní obsah

ČSA jsou letos zatím ve ztrátě, za pět let ale chtějí vydělat miliardu

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, toh

České aerolinie mají velkorysé plány do budoucna. Přestože za první čtyři měsíce letošního roku jsou ve ztrátě několik stovek miliónů korun, na rok 2013 si představují zisky ve výši jedné miliardy korun. Firma to uvedla ve čtvrteční strategii společnosti.

Článek

Chce dát najevo, že se po letech ztrát opět vrací k ziskům. Zatímco v roce 2006 byla společnost ve ztrátě necelých 400 miliónů korun, loni se dostala do černých čísel. Ve čtvrtek pak ČSA uvedly, že původně očekávaný zisk 111 miliónů za rok 2007 korun se nakonec dostal na 207 miliónů. Zisk je vyšší díky odložené daňové pohledávce.

Pvní čtyři měsíce letošního roku jsou ale aerolinky ve ztrátě 444 miliónů korun. Za propadem stojí zima, kdy je po létání nižší poptávka. Na konci roku by chtěla společnost mít zisk 100 miliónů korun.

V následujících letech se zisky mají zvyšovat řádově o stovky miliónů korun až na vytouženou miliardu v roce 2013.

Za tak dobrým výsledkem má stát podle zveřejněné strategie získání 50procentního podílu na trhu letecké dopravy z a do Prahy, stejně tomu má být i v případě charterových letů. Dále by chtěly v Česku mít ČSA 20procentní podíl mezi nízkonákladovými aerolinkami. Ty jsou zastoupeny dceřinou společností ČSA Click4Sky.

Navíc se má ušetřit na letenkách, a to zhruba osm procent. Úspory budou díky zastavení vydávání papírových letenek, které jsou od začátku června nahrazeny elektronickými. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám