Hlavní obsah

Vyšší inflace přibrzdí českou ekonomiku

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychleji rostoucí ceny, které jsou důsledkem vývoje na globálních trzích a zčásti i vládou zahájených reforem, začnou brzdit v Česku růst ekonomiky. Inflace by se měla letos v Česku pohybovat kolem sedmi procent. Vyplývá to z pravidelné zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Tempo hospodářského růstu České republiky letos klesne podle této organizace na 4,5 % proti loňským 6,5 %. V příštím roce by se měl růst hrubého domácího produktu (HDP) zvýšit na 4,8 %.

Inflace by měla letos v ČR dosáhnout 6,8 %, v roce 2009 ale klesnout na 2,9 %. Přes zpomalení tempa růstu bude ale v Česku dál klesat počet lidí bez práce. Míra nezaměstnanosti by podle OECD měla letos klesnout na 4,6 % a v příštím roce na 4,4 %.

Ceny potravin jsou nepředvídatelné

Inflace reálně snižuje příjmy českých domácností. Mezi rizikové faktory OECD řadí možné větší vedlejší účinky inflace, než se očekává. Například nejistotu kolem dalšího vývoje cen potravin a surovin a případné nové negativní účinky turbulencí na světových finančních trzích.

Uvádí, že i když české finanční trhy těmito turbulencemi zřejmě přímo neutrpěly, jakýkoli jejich nový negativní účinek na světové hospodářství by se mohl prostřednictvím nižší poptávky po vývozu na české ekonomice odrazit.

Očekává, že soukromá spotřeba v ČR se po loňských 5,6 % letos zvýší jen o 2,8 %. V příštím roce by měl přijít vzestup na 4 %. Veřejná spotřeba má stagnovat – letos úplně, v příštím roce se má zvýšit jen o 0,1 %. Pro letošní rok vládne kvůli reformám nejistota ohledně příjmů a výdajů.

Ministerstvo financí ve své dubnové prognóze očekává letos růst ekonomiky o 4,9 %. V roce 2009 by potom hrubý domácí produkt měl vzrůst o 5,1 %. Inflace by měla letos podle úřadu dosáhnout asi 6 %. V roce 2009 by ovšem měl růst cen výrazně zpomalit na 2,7 %.

Útlum v USA Evropu poškodí

Ekonomický růst v USA se letos a v příštím roce prudce zpomalí, což poškodí Evropu i Japonsko. Inflace ve světě zůstane i přes útlum americké ekonomiky vysoká.

OECD předpovídá pro Spojené státy ve druhém čtvrtletí ekonomický pokles a za celý rok zpomalení na 1,2 % z loňského tempa 2,2 %.

Pod tlakem krize na trhu bydlení zůstane americká ekonomika i v roce 2009, kdy její HDP stoupne jen o 1,1 %. Eurozóna má podle OECD letos zpomalit na 1,7 % z loňských 2,6 % a příští rok růstové tempo sestoupí na 1,4 %.

Pařížský klub nejvyspělejších zemí zároveň upozorňuje, že členské ekonomiky ohrožuje v současnosti hned trojí šok, který těsně souvisí s globalizací. Jde o finanční otřesy v důsledku hypoteční krize v USA, dále o konec globálního růstu cen domů a také o prudký vzestup cen potravin a paliv.

Reklama

Výběr článků

Načítám