Hlavní obsah

Škoda sníží počet dodavatelů o dvě třetiny, chce zrychlit výrobu

– BRNO

Mladoboleslavská Škoda Auto chce do konce příštího roku snížit počet svých dodavatelů ze současných 1300 na 400. Potřebuje zrychlit výrobu, což s velkým množstvím dodavatelů není možné, řekli ve středu na odborné konferenci během brněnského veletrhu Autotec zástupci společnosti. Škoda zavádí v českých závodech nový logistický koncept, který už se jí osvědčil v indickém závodě.

Článek

Nedávno Škoda oznámila, že uvažuje o dovozu některých dílů z Asie. Jana Volfová, která má v podniku na starosti logistiku, potvrdila, že počet asijských firem roste. Dodavatelů z Česka má firma asi pětinu z celkového množství. Nyní bude chtít počet dodavatelů celkově snížit, podíl českých se prý ale bude snažit zachovat.

Zhruba 75 procent dílů dodává firmě kolem 300 obchodních partnerů, 94 procent dílů má Škoda Auto od 1000 dodavatelů. Čím víc je ale dodavatelů, tím déle trvá i výroba, poznamenala Volfová.

Nový systém souvisí i s plánem Škody zvýšit postupně výrobu víc než na dvojnásobek současného stavu. Škoda, dcera německého Volkswagenu, v roce 2007 prodala 630 032 aut, letos plánuje prodej zvýšit na 759 000 vozů, příští rok na 872 000 a v roce 2010 na 1,01 miliónu.

Připravovaný logistický koncept počítá s tím, že každý montér dostane ke svému pracovišti balík s potřebnými díly. Zatímco doteď firma pracovala s velkými balíky, nyní je bude třídit v takzvaných supermarketech. Cílem je, aby měl dělník vše ideálně připraveno a při montáži se zbytečně nezdržoval, upřesnila Volfová. "Naši dodavatelé nám musí dodávat materiál tak, abychom to mohli dodávat bez dalších úprav přímo na linku," doplnil Jiří Cee z vedení firmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám