Hlavní obsah

Slováci už přepočítávají na eura

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slováci si od středeční změny centrální parity slovenské koruny mohou začít přepočítávat ceny, platy a úspory v bankách na eura. Podle ekonomů se totiž výměnný kurz bude s největší pravděpodobností pohybovat kolem 30 slovenských korun za euro.

Článek

„Donedávna jsem byl ještě skeptický. Po posílení koruny však mám lepší pocit. Pokud budeme počítat 30 korun za euro, bude to snadné a výhodnější, než jsem si myslel,“ říká Ján Kolek z Bratislavy.

Přiznává, že už si na kalkulačce počítal, jaký dostane v lednu 2009 plat v eurech. „Vydělávám 20 tisíc korun, a tak dostanu 666 eur. Zní to divně, ale snad si zvyknu,“ dodává.

Ceny ve slovenských obchodech v případě kurzu 30 Sk za euro
rohlík6 centů
chléb (1 kg)1,22 eura
hovězí maso (1 kg)5,92 eura
mléko (litr)0,82 eura

Důchodce Peter Virági byl ze sílícího kurzu slovenské korunyrovněž potěšen: „Tím pádem dostanu vyšší důchod a úspory v bance se snad také tolik neznehodnotí. Mám ale obavy o vnuka, který pracuje v Německu. Jemu silný kurz koruny nevyhovuje.“

Podnikatel Roman Červený si chce koupit auto. „Čekám, že ceny vozů z dovozu klesnou a koupím si do něj lepší výbavu. Určitě se vyplatí počkat i s nákupem elektroniky, která podle mě s příchodem eura zlevní,“ domnívá se. „Ve světě už si nebudeme připadat jako chudí příbuzní,“ říká Andrej Németh, který letos zamíří s rodinou do Chorvatska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám