Hlavní obsah

Čeští zemědělci vylévají mléko do polí

Právo, Novinky, fia, sp
PRAHA
Aktualizováno

Čeští zemědělci od pátku sníží dodávky mléka do mlékáren o deset procent. Chtějí tak podpořit kolegy v Německu, kteří už téměř týden vylévají mléko na pole, do močůvkových jímek, nebo je zkrmují telatům. Ke stejnému kroku už přistoupili i někteří zemědělci v Česku, kteří tak bojují za vyšší výkupní ceny.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Německé zemědělce podporují i v Belgii.

Článek

Zástupci Agrární komory a některých mlékařských družstev se v úterý sešli na mimořádném jednání, na kterém se dohodli na snížení tržního prodeje mléka od prvovýrobců ke zpracovatelům o 10 procent. Omezení dodávek má začít v pátek a potrvá až do odvolání.

Českým zemědělcům se kvůli německé blokádě vrací denně mléko za milióny korun. Částečně ze solidarity s Němci a částečně proto, že se mléko rychle kazí, ho už také lijí do polí a jímek.

Němečtí farmáři tvrdí, že na cenách mléka prodělávají a žádají, aby supermarkety přestaly tlačit ceny dolů. Za litr požadují 43 centů (což je téměř 11 korun). Nyní dostávají jen od 25 do 35 eurocentů, v přepočtu tedy od 6,20 do 8,70 Kč za litr.

Do protestní akce, která je první a největší svého druhu v poválečných dějinách Německa, se podle některých odhadů zapojilo 50 až 70 procent tamních výrobců mléka.

Kupujte české mléko, vyzývají zemědělci

Agrární komora zároveň vydala prohlášení, ve kterém vyzývá české spotřebitele, aby nakupovali více českého mléka a mléčných výrobků.

"Situace v mléčném sektoru EU se dostala v těchto dnech na kritickou hranici a hrozí kolaps celého odvětví. Vše započalo v Německu, kde byli zemědělci obchodními řetězci - prostřednictvím jednotlivých mlékáren - cenově zatlačeni pod hranici rentability výroby mléka. Současná výkupní cena nepokrývá ani prosté náklady na jeho výrobu,“ stojí ve výzvě zemědělců.

"Nízká cena se pro spotřebitele krátkodobě jeví jako velmi výhodná, ale na druhou stranu jde o politiku a strategii, která v ČR likviduje jedno agrární odvětví za druhým," upozorňují zemědělci.

"Mléko je potravina, její likvidace je nemorální v situaci, kdy v jiných částech světa je nouze o potraviny," reagoval pro ČT na krok zemědělců ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS).

Nízké výkupní ceny v Německu

Ceny mléka placené farmářům jsou nyní v Německu hluboko pod výrobními náklady, ti se to tímto razantním způsobem pokoušejí řešit.

"Německý parlament i ministr zemědělství Horst Seehofer za svými farmáři stojí, takže je tu šance, že se na požadavek 43 eurocentů (okolo 11 Kč) za litr mléka nakonec přece jen dojde. To by byl signál i pro zemědělce ostatních zemí,“ uvedl místopředseda Mlékařského hospodářského družstva Jih Zdeněk Houška.

:. Němečtí farmáři zkrmují mléko telatům. Omezili dodávky do mlékáren a požadují minimální výkupní cenu 43 centů za litr syrového mléka.foto: ČTK/AP/Heribert Proepper

Připomněl také, že o výkupu mléka má již v nejbližších dnech jednat na popud tamních liberálů z FDP německý Bundestag. "O takovém přístupu politiků k problémům našeho odvětví si u nás můžeme zatím nechat zdát,“ podotkl.

Při úzkém propojení německého a českého trhu by z toho mohli mít prospěch i čeští výrobci mléka. I v ČR totiž cena vykupovaného mléka od března klesá, i když ne tak výrazně jako v Německu.

Enormní přebytky mléka nejsou, přesto se vylévá

"Mléko se v Evropě nikdy v historii v takovém množství nevylévalo, je to proto velmi vážná věc. Určitě stojí za hlubší zamyšlení,“ řekl prezident AK Jan Veleba. Podle českých farmářů a zpracovatelů jsou hlavními viníky současného stavu obchodní řetězce a jejich enormní tlak na nízké ceny. Svůj podíl viny mají podle nich také poslední sporné kroky Evropské komise při zvyšování mléčných kvót.

Avšak žádný enormní přebytek mléka, jímž by se dal nynější vývoj v Německu vysvětlit, prý nyní v Evropě ani v ČR není.

Zemědělci argumentují i tím, že průměrné rabaty obchodních řetězců u řady potravin včetně mléka či sýrů, se dlouhodobě zvyšují. Jak na konkrétních číslech doložil předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský, u řady mléčných výrobků se rabat proti roku 2003 zvedl na dvojnásobek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám