Hlavní obsah

Banky v prvním čtvrtletí vydělaly 12,7 miliardy

PRAHA

Tuzemské banky v prvním čtvrtletí zvýšily čistý zisk meziročně o 23 procent na 12,7 miliardy korun. Celková aktiva peněžním ústavům ke konci března stoupla o 13 procent na 3,78 biliónu korun. Vyplývá to ze statistik, které na internetu zveřejnila Česká národní banka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Ke konci března působilo v České republice 37 bank, stejně jako před rokem. Na trh během loňského roku vstoupila polská BRE Bank, která začala nabízet služby klientům přes svoji značku mBank, a sloučily se Živnostenská banka s HVB Bank do UniCredit Bank.

Tři největší tuzemské banky, Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka, za první čtvrtletí dohromady vykázaly čistý zisk téměř devět miliard korun.

Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů v zemi, ve čtvrtletí meziročně zvýšila čistý konsolidovaný zisk o 18,5 procenta na 3,23 miliardy korun. Komerční banka zvedla čistý konsolidovaný zisk o 17 procent na 3,05 miliardy korun. Československé obchodní bance, která je největší bankou podle výše aktiv, stoupl zisk o 3,7 procenta na 2,53 miliardy korun.

Zisk z finanční činnosti všechny tuzemské banky ve čtvrtletí zvýšily o necelých 11 procent na 33,6 miliardy korun. Z toho čistý zisk z úroků bankám stoupl o 18 procent na 23 miliard korun. Čistý zisk z poplatků a provizí banky zvýšily o tři procenta na 8,8 miliardy korun. Správní náklady bankám vzrostly o šest procent na 14,5 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám