Hlavní obsah

VIDEO: Hloubení pražského silničního tunelu dvacet metrů pod Vltavou

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA

Dvacet metrů v podzemí, v absolutní tmě se světlem jen z několika žárovek a baterek, s teplotami šplhajícími až ke třiceti stupňům a všudypřítomný hluk. V takových podmínkách se buduje nejdelší silniční tunel v republice - Blanka. Právě při ražbě tohoto tunelu se nedávno propadla zem.

Článek

Stavba bude součástí pražského městského okruhu. Navazovat bude na Zlíchovský tunel, Mrázovku a Strahovský tunel.

V tunelu zatím jezdí jen těžká technika, osobní auta by zatím měla problém. Cestu lemují desítky louží a metry bahna, proto je hlavní část vysypaná štěrkem, aby se sem dostali dělníci. Při cestě „nitrem země“ zasáhne auto i menší sprcha. Blanka krom Stromovky totiž vede i pod Vltavou.

„Právě nad námi možná jede parník,“ komentoval cestu František Polák, mluvčí Metrostavu - ten má projekt na starosti. Tunel vede zatím zhruba dvě desítky metrů pod terénem. Stejně hluboko budou jezdit auta pod dnem Vltavy.

V místě hloubění panuje neuvěřitelný hluk, ale ještě horší je horko. Podle Poláka tu může být 25 až třicet stupňů, prý hodně záleží s jakou technikou se právě pracuje. V podzemí samozřejmě chybí i dostatek kyslíku. Čerstvý vzduch sem proto vhání obrovskou trubicí.

:. Zákres trasy Městského okruhu v ortofotomapě Prahy. Foto: Tunelblanka.cz

Jak práce probíhá?

Podle Poláka se Blanka hloubí „novou rakouskou tunelovací metodou“. Ta umožňuje přizpůsobení se geologickému podloží. V praxi to znamená, že skála, kudy stavba vede je pomocí těžké techniky rozrušována. Posléze ji dělníci zastříkávají speciální betonovou směsí, tak vzniká primární obezdívka, která se pak vyztuží, použije se těsnění a následně se pak stěny opět vybetonují.

Pokud tuneláři vidí nějaký problém v čele stavby, například nějaký volný kámen. Také se využívá betonu, kterým se zastříká celá stěna. Tím se skála zpevní a v pracech se může pomalu pokračovat. Na stavbě se pracuje nepřetržitě, tuneláři se střídají ve dvanáctihodinových směnách.

Náročná práce nedovolí dělníkům provrtat se více než tři metry za den, a to jen v tom případě, že je dobrá geologie. Dělníci z místa odvezou milióny kubíků země, která podle Metrostavu není nikterak kontaminována, proto končí na skládkách. Jiné využití pro ni není.

:. Příčný řez raženými dvoupruhovými tunely pod Stromovkou u Šlechtovy restaurace. Foto: tunel Blanka

Proč se sesula půda ve Stromovce:
Pro místo hloubění tunelu je typická břidlice. Ta byla u pomyslného stropu Blanky narušena. Dalším faktorem, který v závěru přispěl k sesutí půdy, byla voda, která zem rozmáčela a následkem toho vznikla ve Stromovce několikametrová díra. Podle mluvčího metrostavu Františka Poláka k sesuvu půdy nedochází z minuty na minutu, ale dělníci vidí, že stěna tunelu se drolí, a mohlo by tedy dojít ke zborcení. Navíc zdůraznil, že k podobným případům by už nemělo dojít. Ohrožena nebude obytná zástavba na Letné, kam se práce postupně přesunou.

Blanka krom nejdelšího silničního tunelu v Česku bude mít ještě jeden prim, tentokráte evropský. Bude to totiž nejdelší městský tunel v Evropě. Její předpokládané zprovoznění má být v roce 2011.

O tunelu Blanka:

  • Délka cca 6,5 kilometru
  • Výška 4,8 metru
  • Šířka jízdního pruhu 3,5 metru
  • Plánovaná průjezdná rychlost 70 km/h
  • Maximální stoupání 5 %
  • Předpokládané zprovoznění 2011

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám