Hlavní obsah

Schodek státního rozpočtu se rychle prohlubuje

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Se schodkem přes 38 miliard korun hospodařila do konce května česká vláda. Na konci dubna byl schodek o deset miliard korun nižší. Vyplývá to z pondělní zprávy ministerstva financí. Za pět měsíců tak dosáhl více než poloviny letošního schváleného deficitu.

Článek

Podle něj dosavadní výdaje státu přesáhly 450 miliard korun. Přičemž příjmy byly ve výši 412 miliard korun. Jen na daních a poplatcích si státní kasa přišla na 187,8 miliardy korun. Ve srovnání s rokem 2007 je to o 5,3 miliardy více. „Meziroční růst byl ovlivněn předešlým vyšším inkasem daní z příjmů právnických osob,“ uvedlo ministerstvo.

Dále pak rostly například i příjmy z pojistného na sociální zabezpečení, a to o 12,6 miliard korun. Celkově do konce května stát vybral 158,9 miliard korun.

Naopak na výdajích stát nejvíce vyplatil na sociálních dávkách, a to 164,7 miliardy korun. Na sociální dávky je vydáván největší objem peněz.

Pro letošní rok počítá státní rozpočet se schodkem 70,8 miliardy korun. Bude tak vyšší než ten předchozí. V loňském roce hospodařil stát se schodkem 66,4 miliardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám