Hlavní obsah

Maďaři chtějí koupit dvě dceřiné firmy ČEZu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Polostátní společnost ČEZ se chystá maďarské skupině MOL prodat své dceřiné firmy I & C Energo a ENPROSPOL. Novinkám to potvrdilo tiskové oddělení Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Na stránkách úřadu je žádost o povolení fúze.

Článek

I & C Energo loni vykázalo tržby kolem 1,57 miliardy korun a zisk 95 miliónů. ČEZ má v MOL asi sedmiprocentní podíl.

Akcie získala česká společnost letos v lednu. Maďarský koncern se podle některých informací snaží jejich prodejem zabránit nepřátelskému převzetí rakouskou společností OMV, která vlastní pětinový podíl v MOL.

ČEZ i MOL představují jedny z největší energetických firem v regionu střední a východní Evropy. Nyní plánují společný podnik. Loni v prosinci se dohodly, že do společného podniku vloží 1,4 miliardy eur (asi 35 miliard korun). Jejich prvním společným projektem má být vybudování dvou plynových elektráren.

ČEZ v loňském roce podle nekonsolidovaných hospodářských výsledků hospodařil se ziskem 42,8 miliardy korun a maďarský MOL se ziskem asi 35,5 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám