Hlavní obsah

Rusko zvýší těžbu ropy díky nižším daním

PAŘíŽ

Rusko v několika příštích letech zvýší produkci ropy, protože nové snížení daní umožní ropným firmám posílit investice do průzkumu a těžby. Řekl to ruský premiér Vladimir Putin v rozhovoru pro francouzský list Le Monde.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Článek

Putinova vláda schválila řadu daňových úlev pro ropný průmysl, včetně snížení daně na těžbu nerostů a zavedení daňových prázdnin pro vzdálené sibiřské regiony, kde je těžba ropy obtížná a nákladná. "Jsme si jisti, že v několika příštích letech ruská těžba ropy stoupne," řekl Putin.

Francie, která hostila Putina při jeho první zahraniční návštěvě v roli ruského premiéra, se snaží přimět skupinu G8, tedy sedm nejvyspělejších ekonomik světa a Rusko, ke společným krokům, jež by vrátily ceny ropy na přijatelnější úroveň.

Francouzská ministryně hospodářství, financí a zaměstnanosti Christine Lagardeová vyzvala země vyvážející ropu ke zvýšení produkce, zatímco francouzský premiér Francois Fillon uvedl, že energetika bude ústředním bodem agendy šestiměsíčního francouzského předsednictví Evropské unie, které začne v červenci. Ceny ropy se za uplynulý rok zdvojnásobily a minulý měsíc poprvé v historii překročily 135 dolarů za barel.

Rusko je druhým největším exportérem ropy po Saúdské Arábii. Těžba ropy v Rusku v prvním čtvrtletí klesla o procento, což potvrdilo nepříznivé vyhlídky pro celý letošní rok. V loňském roce se produkce zvýšila o pouhých 2,3 procenta po mnohem výraznějších nárůstech v předchozích letech, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám