Hlavní obsah

ČSA zvyšují palivový příplatek na lety do New Yorku a Toronta

– PRAHA
Novinky, toh

O necelých čtyři sta korun podraží letenky od 1. června ČSA do New Yorku a Toronta. České aerolinie musí totiž zvýšit palivový příplatek kvůli rekordním cenám ropy. Poplatky do zbylých destinací společnost ponechává stejné.

Článek

Poplatek na dvou dálkových linkách do New Yorku a sezónním spoji do Toronta se zvýší o 15 euro (asi 375 korun) na 85 eur.

„Poplatek je srovnatelný s ostatními dopravci. Na středních tratích se poplatek různí podle délky tratě a situace na jednotlivých trzích. V průměru se pohybuje na úrovni 25 eur,“ uvedla mluvčí ČSA Daniela Hupáková.

Podle ní náklady na pohonné hmoty představují zhruba čtvrtinu celkových provozních nákladů společnosti. Palivový příplatek pokrývá zhruba 40 procent nákladů.

Ke zdražení se rozhodly i další společnosti

Například společnost Česmad Bohemia ve minulý týden oznámila, že situace je kritická, proto se dopravci rozhodli, že zdražování se v plném rozsahu promítne do cen za přepravu. "Odhadujeme, že ceny je nutné zvýšit o cca 10-15 procent," řekl Martin Špryňar, generální tajemník sdružení.

Cena černého zlata trápí již delší dobu celý svět. Kvůli její rekordní výši razantně zdražily i pohonné hmoty, v pátek pak oznámily i energetické společnosti RWE Transgas a E.ON, že jsou nuceny zvýšit ceny plynu či elektřiny v Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám