Hlavní obsah

Berní úředníci jdou kvůli platům do výstražné stávky

Novinky, Hana Kadečková
PRAHA

Jedni z dosud nejloajálnějších státních zaměstnanců - finanční úředníci - se rozhodli, že je načase porušit sociální smír. Tvrdí, že mají neúnosně nízké platy, které by jim měly v příštím roce ještě klesnout. Spolu s učiteli proto vstoupí 1. září do stávky.

Článek

Jejich stávka však nepotrvá celý den, ale jen hodinu od osmi do devíti dopoledne. "Je to poprvé co berňáci takto vystupují. Ti byli dosud vysoce loajální a slušní," prohlásil před novináři ve středu místopředseda výboru sekce územních finančních orgánů Jaroslav Staněk.

Finanční úředníci jsou podle něj pobouřeni tím, jak nízké platy mají i záměrem vlády snížit v příštím roce 13. a 14. platy ze současných 50 procent na pouhých deset procent. "Dlouhodobě je naše práce podhodnocována. Od roku 1993 vzrostly mzdy v národním hospodářství o 270 procent, zatímco ve finančních úřadech o 210 procent. To je propad u daňových úředníků šedesát procent. To nás velmi zaráží," zvolal Staněk. Dodal, že berňáci nikomu nic nezávidí, ale že 60procentní propad "je velkou ostudou vlády". Připomněl přitom, že výběr daní je jednou ze základních funkcí státu.

Finanční úřady a ředitelství mají celkem 15 707 zaměstnanců, z nich většina je připravena se stávky zúčastnit, uvedl Staněk.

Za stejnou práci jiné peníze

Podle Staňka je systém odměňování ve státní sféře postaven tak, že stejné práce jsou hodnoceny "diametrálně rozdílně". Podle něj se může práce finančních úředníků srovnávat s prací celníků, přičemž platy jsou ale rozdílné. Zatímco první mají v průměru 16 803 Kč, celníci mají průměr 20 090 korun. Pokud by navíc vláda prosadila svůj záměr, že v příštím roce zavede nový 16třídní systém odměňování s tím, že na něj vydá pouze pět miliard korun a zkrátí navíc o čtyřicet procent 13. a 14. platy, pak by se - jak tvrdí odboráři - roční plat správce daní propadl proti současnosti o více než 4500 korun. Místo dosavadních 215 150 Kč, které inkasuje celkem za rok, by dostal 210 572 koruny.

"Výběr daní se zlepšil o dvacet procent a ti, kteří se na tom podílejí půjdou paradoxně s platem dolů," doplnila Staňka předsedkyně Odborového svazu státních orgánů Alena Vondrová. Podle ní tak vláda vlastně vytváří korupční prostředí.

Lékaři podporují učitele

Učitelům, kteří se chystají vstoupit 1. září do stávky se dostalo podpory od lékařů. Vyzývají dokonce všechny pedagogy, aby se do stávky zapojili, a dali tak jasně najevo své odhodlání nenechat se nadále vydírat. Píše to předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Milan Kubek v prohlášení, které ve středu zaslal Právu.

"Vzdělaní lidé představují v moderním světě tu nejcennější strategickou surovinu. Společnost, která si neváží pedagogů, vědců či lékařů, je nemocná a řeže si pod sebou vlastní větev," uvádí Kubek v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám