Hlavní obsah

Slovenská koruna v očekávání eura prudce posiluje

Právo, Novinky, ivi (Bratislava)
BRATISLAVA
Aktualizováno

Slovenská měna začala po změně parity prudce posilovat a ráno dosáhla nový rekord 30,08 za euro. Ve středu byl kurz ještě 30,65 za euro. Trh tak reagoval na revalvaci centrální parity slovenské koruny v rámci evropského mechanismu ERM II.

Článek

Evropská komise ve středu oznámila novou centrální hodnotu 30,126 SKK za euro. To je o téměř 18 procent silnější kurz než původně. Kurz slovenské měny se má před přijetím eura pohybovat v rozmezí 15 procent od centrální parity oběma směry. Fluktuační pásmo v rámci mechanismu ERM II má nyní mezní hodnoty nastavené na 34,6449 SKK/EUR a 25,6071 SKK/EUR.

Slovensko vstoupí do eurozóny 1. ledna 2009. Výměnný kurz stanoví ministři financí Evropské unie začátkem července 2008. Nová parita by měla odpovídat konverznímu kurzu.

Slovenský premiér Robert Fico se zasazuje za silný kurz slovenské koruny, kterým budou propočítávat ceny a platy z koruny na euro. Slovensko se stalo první zemí, která dvakrát upravila centrální paritu.

Slovensko táhne i českou korunu

Prudký výkyv kurzu slovenské koruny pomohl i české měně. „Ta včera oslabila nad 25,20 korun za euro, dnes ráno se ale obchodovala pod 25 korunami, tedy téměř o 30 haléřů lépe než včera,“ komentoval analytik společnosti Citco Jiří Šimek. 

Zároveň však dodal, že optimismus na české koruně postupně vyprchává a ta začíná opět slábnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám