Hlavní obsah

Češi loni prosázeli 108 miliard, nejvíce na herních automatech

Novinky, toh
PRAHA
Aktualizováno

Přes 108 miliard korun v loňském roce prosázeli Češi v loteriích a sázkových hrách. Ve středu se statistikou přišlo ministerstvo financí. Podle něj lidé meziročně prosázeli o deset miliard korun více.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Nejvíce peněz „spolkly“ výherní automaty. Podle statistiky v nich skončilo přes 57 miliard. Ve srovnání s ostatními sázkovými hrami a loterií automaty zaznamenaly výrazná meziroční nárůst o necelých pět miliard korun. Následují technické hry, které v Česku získaly více než 22 miliard.

Naopak kasina a kursové sázky loni tolik „netáhly“, v meziročním srovnání objem sázek klesl. Dohromady získaly přes dvacet miliard korun.

Právě automaty jsou i pro majitele nejvýdělečnější. Z přehledu ministertsva financí vyplývá, že po odečtení správních poplatků provozovatelé automatů vydělali přes deset miliard korun, u loterie byl výdělek necelé čtyři miliardy.

Hazardní hry v Česku provozuje kolem 500 firem. Z toho 450 provozuje výherní hrací automaty, 28 kasina, 27 sazkové kanceláře, 11 sázkové hry a 10 výherní terminály. Občané již nyní prohrají ročně 11 000 korun na osobu, tedy zhruba 5 % průměrné mzdy. To je čtyřikrát více než v USA.

Anketa

Kolik jste prosázeli v automatech?
Nikdy nic
56,6 %
Už si to ani nepamatuji
6,1 %
Pár stovek
19,1 %
Pár tisíc
7 %
Spočítané to nemám, ale víc než pár tisíc
11,2 %
Celkem hlasovalo 2036 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám