Hlavní obsah

Cestovní pojištění si na dovolenou zaplatí jen třetina Čechů

Novinky, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolené se blíží a často se mluví o nutnosti cestovního pojištění. Ale jen třetina českých turistů si připlácí cestovní pojištění. Cestovatelé se tak vystavují velkému riziku spojeného i s finančním rizikem.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Pojištění na cesty stojí pár desítek korun na osobu a den. Přesto Češi nabídky příliš často nevyužívají.

Článek

Podle průzkumu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur si třetina Čechů nezajišťuje cestovní pojištění. Přitom základní pojištění vyjde na jednu osobu na několik desítek korun.

Z průzkumu vyplývá, že v případě nákupu leteckých zájezdů si za cestovní pojištění připlácí přibližně jen 70% všech klientů. Letecké dovolené však činí pouze 10% z celkového počtu dovolených.

Cestovní pojištění v rámci kreditní karty nestačí

Nejčastějším argumentem klientů je, že již mají zahrnuté cestovní pojištění v rámci kreditní karty. Málokdo ovšem ví, že cestovní pojištění v rámci kreditní karty nezahrnuje například pojištění storna zájezdu či rizikových sportů

Kompletní balíček cestovního pojištění včetně storna zájezdu, které má většina cestovních kanceláří v cenově zvýhodněné nabídce, přitom stojí jen cca od 25 Kč na den za osobu a i v případě produktů s bezlimitním plněním se částka pojistného pohybuje maximálně kolem 40 Kč za den/osobu.

Druhy cestovního pojištění
pojištění léčebných výlohZahrnuje úhradu nezbytných nákladů na ošetření při úrazu nebo nenadálém onemocnění, úhradu nákladů na léky, přepravu do nejbližšího zdravotníckého zařízení i převoz zpět domů do místa trvalého bydliště. Součástí je i nepřetržitá telefonní asistenční služba v českém jazyce, kdy asistenční služba pomůže každému, kdo potřebuje pomoci. Z tohoto pojištění bývá poskytnuto plnění pozůstalým v případě trvalých následků či plnění pozůstalým v případě, že úraz pojištěného zkončí tragicky.
pojištění odpovědnosti za škoduZbaví pojištěného starostí v případě, že v cizině něco neúmyslně rozbije, poškodí, zničí nebo někoho zraní.
pojištění zavazadelPojištěná osoba získá náhradu za poškozené, ukradené nebo zničené věci, které měl s sebou na cestách.
pojištění storna zájezduPokryje většinu nákladů za storno zájezdu v případě závažných zdravotních nebo rodinných důvodů. Plnění se vztahuje například i na matku dítěte, pakliže dítě onemocnělo a nemůže tak na zájezd odjet ani rodič.
pojištění rizikových sportůV případě, že má turista v plánu provozovat v zahraničí rizikové sporty (potápění, paragliding, rafting apod.), je potřeba se připojistit tímto pojištěním, jelikož by v případě úrazu při těchto rizikovějších aktivitách jinak pojišťovna odmítla plnit ze standartního pojištění léčebných výloh.

Reklama

Související témata:

Související články

Nepodceňujte přípravu na exotickou dovolenou

Cesta za uskutečněním snu se může proměnit v peklo. Stačí k tomu jen málo. Nenechat se pro jednotlivé oblasti světa naočkovat a nevzít s sebou repelenty. Jedno...

Výběr článků

Načítám