Hlavní obsah

Sarkozy chce levnější benzín, navrhuje snížit daň v celé Unii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ/PRAHA

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v úterý oznámil, že hodlá navrhnout, aby všechny státy Evropské unie v souvislosti se zdražováním pohonných hmot snížily DPH na benzín a naftu. Část vybrané daně z přidané hodnoty by pak podle něj měla jít do zvláštního fondu, jenž by pomáhal těm, kteří jsou rostoucími cenami nejvíce postiženi.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

"Bylo by to evropské rozhodnutí,“ řekl Sarkozy v rozhovoru pro rozhlasovou stanici RTL. "Podávám tento návrh,“ dodal. Do fondu by podle něj měla putovat část vybrané DPH, kterou vyčíslil na 150 až 170 miliónů eur za čtvrtletí.

Evropská komise ihned upozornila, že jakékoliv změny v sazbách DPH musí být schváleny všemi 27 státy EU. "Otázka daní se objevuje velmi často, ale pochybujeme, že je to v těchto případech ta nejlepší reakce,“ uvedla mluvčí EK.

Snížení DPH v Česku prosazuje Urban

Snížení daně prosazuje také stínový ministr průmyslu a poslanec ČSSD Milan Urban, který chce ve Sněmovně přijít se dvěma návrhy. Prvním má být dočasné snížení současné výše DPH, druhým snížení spotřební daně na naftu a benzín.

"Reagovat na tento trend přechodným snížením nebo dokonce diskuzí o snížení DPH je jen populistickým plácnutím do vody,“ odmítl návrh v televizi Nova ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Podle Urbana by stát o nic nepřišel. Snížení výběru daně by kompenzoval více než sedmi miliardami korun, které vybral za poslední rok díky zdražení na DPH u nafty a benzinu. Urban by změny podal jako poslanecký návrh novely zákona o DPH nebo zákona o spotřební dani.

"Vzhledem k dlouhodobému trendu růstu cen ropy by takovéto řešení bylo jen velmi krátkodobé. Je nutno také upozornit, že s růstem ceny se podíl spotřební daně na konečné ceně komodity snižuje, respektive samotný růst ceny spotřební daň nezvyšuje," reagoval mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Spotřební daň je totiž stanovena specificky, tedy sazbou na fyzikální jednotku (na 1000 l), nikoliv procentem z ceny.

Struktura ceny pohonných hmot:
Za litru nafty se v současné době platí spotřební daň 9,95 Kč, u benzínu je to 11,84 Kč za litr.
K tomu je třeba připočítat ještě DPH (aktuálně cca 5 Kč z litru benzínu a nafty).
Celkově tedy daně tvoří více než polovinu konečné ceny nafty či benzínu, kterou platí motoristé u čerpacích stanic.
Surová ropa stojí v přepočtu nyní cca 12,5 Kč za litr, zbytek - tedy něco kolem 2 Kč tvoří marže velkoprodejců a maloobchodníků.

Reklama

Související články

Ceny benzínu a nafty vzrostly a porostou dál

Pohonné hmoty u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu opět podražily v řádu desítek haléřů. Litr nejprodávanějšího benzínu Natural 95 stojí v průměru...

Výběr článků

Načítám