Hlavní obsah

ČEZ chce milióny za újmu na dobré pověsti

Novinky, toh
PRAHA

Energetický gigant ČEZ požaduje omluvu a pět miliónů korun za újmu na dobré pověsti od občanského sdružení PPP. To totiž podalo na společnost v dubnu trestní oznámení kvůli údajnému špatnému zacházení s černými odběrateli elektřiny.

Článek

Kauza začala, když ČEZ chtěl odškodnění v řádech statisíců korun po několika desítkách domácností na Olomoucku za černé odběry elektřiny. Ty následně shromáždil olomoucký právník Jan Rytíř. V rámci občanského sdružení PPP - právní poradenství a pomoc následně podal na ČEZ trestní oznámení.

Černé odběry prý nebyly ve výši statisíců. V žalobě také viní společnost ze zločinného spolčení či vydírání. Vadí jim, jak s nimi firma údajně jednala.

To však ČEZ odmítá. Ke své obhajobě používá videozáznamy pořízené při kontrolách odběrných míst. Z nich je patrné, že lidé s elektroměry manipulovali tak, aby měly nižší spotřebu elektřiny.

Právě černé odběry způsobují velké škody. Zatímco v roce 2006 odhalili pracovníci ČEZu černé odběry za 50 miliónů korun, loni prý už za 130 miliónů.

ČEZ se nyní obrátil na právníky a podává žalobu na PPP. Zároveň chce další milión a omluvu za zásah do osobních práv zaměstnance Karla Vaniše.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám