Hlavní obsah

Výrobce letadel Aero Vodochody je po letech opět v zisku

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VODOCHODY

Po letech ztrát skončila v loňském roce společnost Aero Vodochody opět v zisku, a to 236 miliónů korun. Jde tak o výrazné zlepšení. V roce 2006 měla firma ztrátu ve výši jedné miliardy kroun. Za ziskem stojí zejména restrukturalizace díky kapitálovému vstupu Penty. Vyplývá to z výsledků, které společnost v úterý zveřejnila.

Článek

"Vstup silného vlastníka, private equity skupiny Penta, se projevil záhy. Oproti stanovenému cíli vykázat zisk nejdříve v lednu roku 2008 se Aero již v srpnu 2007 odrazilo ode dna a vrátilo se po letech ztrát do černých čísel, " řekl prezident Aera Peter Ondro.

Její obrat se loni navýšil o 47 procent na 4,3 miliardy korun. Do následujících let má Aero smělé plány. Podle Ondry společnost stále usiluje o prodej letounů L-159 a chce se zapojit mezinárodních výrobních i vývojových struktur. "Na tento rok plánujeme zisk ve výši 400 miliónů Kč,” dodal Ondro.

Zisk díky restrukturalizaci

Na nohy Aero postavila společnost Penta, která do podniku vstoupila loni v lednu. Od té doby do Aera značně investovala, zejména do rekonstrukce strojového parku a technologií. To umožnilo získat nové zakázky, a dostat tak společnost z dluhů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám