Hlavní obsah

Zubaři chtějí vybírat za plombu až 400 korun

Právo, Václav Pergl

Zubaři požadují, aby od roku 2009 nebo 2010 si občané v plné výši ze své peněženky platili i běžné amalgámové plomby, které jsou dnes plně hrazeny ze zdravotního pojištění. Stát by měla 300 až 400 korun, podle nákladů ordinací.

Článek

„Dnes stojí amalgámová plomba přibližně 350 korun, ale zdravotní pojišťovny za ni zubařům dávají 170 korun,“ řekl Právu v pondělí doktor Jiří Pekárek, prezident České stomatologické komory.

Uvedl, že tyto peníze dostanou zubaři od pojišťoven bez ohledu na to, kolik zákroků na zubu udělají. Bude-li pacient potřebovat například tři plomby za rok, což je přes tisíc korun, dostanou vždy jen 170 korun.

Komora usiluje o placení amalgámových plomb již dlouho, ale veřejně teprve o víkendu její úsilí podpořil na Sněmu zubařů i ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Ten ale řekl, že to nebude hned, protože teď jsou důležitější věci.

Z placení amalgámových plomb by měli být vyjmuti:
děti do 18 let
pacienti, kteří mají takové onemocnění, jež zhoršuje kvalitu chrupu
zřejmě i důchodci

Rath: Základní ošetření bez plateb

„Amalgámová plomba patří k základnímu ošetření. Proto by se tato plomba platit přímo neměla, ale dál by ji měly hradit pojišťovny,“ řekl Právu stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath.

„Už dnes jsou lidé zatíženi velkou spoluúčastí ve zdravotnictví včetně regulačních poplatků a toto by bylo další tahání peněz z jejich kapes. ČSSD s tím nesouhlasí,“ uzavřel Rath.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám