Hlavní obsah

V červnu budou stávkovat i řidiči pražských autobusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Řidiči autobusů pražského dopravního podniku (DP) se připojí k výstražné hodinové stávce, která je plánována na 24. června od 13:00. V pondělí to řekl zástupce odborové organizace DP - Autobusy Jiří Čada. Ten už v pátek odhadoval, že by se do stávky mohlo zapojit 60 procent odborářů.

Foto: Profimedia.cz

Autobus pražské MHD

Článek

Odborové organizace působící v trakci Autobusy se domnívají, že vládní reformy sníží sociální postavení většiny obyvatel ČR i většiny zaměstnanců dopravního podniku. "Proto se připojujeme ke stávkovým protestům," uvedl Čada. Ve hře je tedy 2400 řidičů autobusů.

Minulý týden odboráři oznámili, že při hodinové stávce s největší pravděpodobností nepojede metro. Ke stávce se přidají i řidiči tramvají.

Dopravní ředitel podniku Petr Blažek v pondělí novinářům řekl, že jednání mezi vedením a odbory se zatím neuskutečnilo. Jaký rozsah bude mít možná stávka v dopravním podniku, proto není známo. Vedení podniku už v pátek uvedlo, že stávku pokládá za nátlakovou akci s cestujícími jako rukojmími. Například hodinovým výpadkem metra by bylo postiženo podle odhadů asi 100 000 lidí.

Doprava se zastaví v mnoha městech

K protestům proti vládním reformám, které odboráři chystají na 24. června, se minulý týden připojil i Odborový svaz dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy (OS DOSIA). V mnoha městech po celé zemi se tak v tento den zastaví doprava.

Mezi zaměstnanci městských dopravních podniků zejména v krajských městech je asi 10 000 odborářů, kteří očekávají, že by se k nim mohla připojit i řada dalších kolegů.

Odboráři vládu obviňují, že při současném růstu inflace přijala opatření, jimiž se reálně snížily platy ve školství, zdravotnictví i veřejné sféře a chce dále "útočit" na jejich práva. Odboráři si přejí, aby vláda přehodnotila chystanou reformu veřejných rozpočtů a přepracovala některé "nesmysly", jež podle nich obsahuje. Požadují rovněž, aby přepracovala návrhy na důchodovou reformu a aby se s nimi "seriózně" bavila o vývoji daní a úpravách zákoníku práce.

Hodinovou stávku uspořádají 24. června ve 13:00; ve stejný den se bude už od rána konat také stávka zdravotníků proti reformám ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Již v pondělí 9. června budou protestovat učitelé, kteří chtějí zavřením škol dosáhnout zvýšení platů.

Reklama

Související témata:

Související články

Stávka zřejmě zastaví i pražské metro

Při červnové stávce odborářů proti vládním reformám nebude s největší pravděpodobností jezdit pražské metro. V pátek to řekli předsedové odborových organizací...

Výběr článků

Načítám