Hlavní obsah

Číňani začali v severních Čechách vyrábět masové konzervy

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská potravinářská společnost Shanghai Maling zahájila v pondělí v Hrobčicích u Bíliny na Teplicku výrobu lančmítu a dalších masových konzerv. Celkové investice do nově vybudovaného závodu se vyšplhaly na zhruba 430 miliónů korun, což představuje největší čínskou investici v Česku.

Foto: Karel Otcovský, Právo

V konzervárně najde uplatnění postupně práci 150 zaměstnanců.

Článek

Původně se přitom hovořilo o nákladech ve výši 232 miliónů. „To byly úplně první odhady. Realita byla ale zcela odlišná,“ řekl Právu projektový manažer společnosti Jiří Vančura.

V hrobčickém závodě se bude vyrábět originální čínský lančmít, vepřové ve vlastní šťávě a vepřová šunka v klasickém plechovém obalu. „Kromě tradiční značky Maling uvedeme na trh také novou produktovou řadu Guding, pod kterou bude vyrábět speciální hotová jídla jako například vepřové se sladkokyselou omáčkou nebo vepřové na kari,“ poznamenal generální manažer společnosti Qidong Heng.

V provozu firmy najde práci postupně až 150 lidí různých profesí a odborností, což není pro region s tradičně vysokou nezaměstnaností zanedbatelný počet. „Jedná se o významného investora nejen pro Teplicko, ale i pro celý kraj,“ podotkl starosta Bíliny Josef Horáček (ODS).

Desetitisíce tun ročně

V prvním roce provozu by měl závod vyrobit tři až čtyři tisíce tun konzerv, v dalších letech by pak měl naplnit kapacitu deseti tisíc tun masných výrobků ročně. „Produkty budou vyráběny především z lokálních surovin. Předpokládáme proto spolupráci s některým z domácích dodavatelů,“ uvedl Vančura a dodal, že na český trh bude čínská firma dodávat zhruba pět procent produkce. Zbytek bude směřovat na trhy v zemích Evropy, východní Asie a USA.

foto: Právo/Karel Otcovský

Výstavba závodu v Hrobčicích začala před necelými dvěma lety. Hrubá stavba byla dokončena v létě loňského roku a na začátku letošního roku začala instalace technologií. „Díky vysoké poptávce po produktech společnosti již nyní plánujeme rozšíření výroby, které by mělo být připraveno po dalších stavebních úpravách ke konci roku 2010. Toto rozšíření umožní až zdvojnásobení výrobní kapacity závodu,“ uvedl Qidong Heng.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám