Hlavní obsah

Agrofert zastavil Setuze dodávky řepky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústecká Setuza nedostává kvůli svým dluhům vůči Agrofertu strategickou surovinu - řepku olejnou. Pro podniku to však neznamená žádné větší problémy. Agrofert je jedním z několika dodavatelů řepku suroviny.

Článek

Informaci Týdne.cz o zastavení dodávek Novinkám to řekla mluvčí Setuzy Marie Logrová. „Od Agrofertu bereme asi dvacet až třicet procent veškerých dodávek. Rozhodně není naše výroba ohrožena,“ řekla Logrová.

Podle ní bude tento týden Setuza s Agrofertem miliardáře Andreje Babiše vyjednávat. Firmy se mají dohodnout o současné odstávce a o budoucích dodávkách řepky olejné. Podle informací Novinek by součástí jednání měl být i dluh ve výši desítek až stovek miliónů korun.

"Navíc je právě před novou sklizní. Pravidelně máme v této době odstávky dva až tři týdny," dodala Logrová.

Několikaleté problémy

Setuza se potýká s ekonomickými problémy již několik let, její hospodaření v roce 2006 skončilo ztrátou 802 miliónů korun, loni se ztráta prohloubila na 1,85 miliardy korun. Vedení společnosti to připisuje především exekuci, kterou se podařilo zažehnat až loni v červnu. Zastavení exekuce navrhl Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond poté, co majitelé Setuzy podle dohody o narovnání zaplatili počátkem loňského července více než 1,1 miliardy korun.

Loni v září podnik musel přerušit výrobu, protože mu společnost Energy Ústí nad Labem kvůli dluhům zastavila dodávky tepla. Letos v lednu odvrátil hrozbu konkurzu. Návrh na jeho prohlášení podala kvůli neproplaceným fakturám za 3,5 miliónu korun společnost Chemoprojekt, která pro Setuzu za 600 miliónů korun postavila provoz na výrobu metylesteru řepky olejné.

Setuza zaměstnává přibližně 1000 lidí a je největším výrobcem surovin pro bionaftu v zemi. Setuza vyrábí i rostlinné oleje, prací prostředky, mýdla a kosmetické produkty. Většinovým akcionářem Setuzy je společnost Český olej, která drží 90,7 procenta akcií ústecké firmy. Český olej ovládají firmy Via Chem Group a německá Campa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám