Hlavní obsah

Stávka zřejmě zastaví i pražské metro

Novinky, ČTK, fia, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Při červnové stávce odborářů proti vládním reformám nebude s největší pravděpodobností jezdit pražské metro. V pátek to řekli předsedové odborových organizací David Philipp a Luboš Olejár. Dopravní podnik se stávkou nesouhlasí, prý si odboráři berou cestující jako rukojmí.

Článek

"Ve středu a ve čtvrtek jsme měli plenární zasedání, kde byly odborové organizace z celé republiky, které jsou zastoupené v našem svazu DOSIA. Tam jsme se dohodli, že se připojíme k výstražné stávce,“ řekl Novinkám předseda základní odborové organizace DP - Metro David Phillipp.

"Příští týden máme schůzku s vedením dopravního podniku. Musíme vysvětlit, že to není směřováno proti vedení dopravního podniku, ale proti reformám, které chystá vláda,“ upřesnil Phillip. Z tohoto jednání pak podle něj vzejde konkrétní podoba výstražné stávky.

"ČMKOS pořádá hodinovou stávku, to určitě nepřekročíme,“ řekl Phillipp na dotaz, v jakém rozsahu mají Pražané očekávat výpadek dopravní páteře hlavního města. "Chci Pražany uklidnit, že nechceme metro zavřít na celý den, jen vyjádřit nespokojenost s reformami, které vláda udělala a které chystá,“ dodal Phillipp s tím, že akci bude předcházet vysvětlující kampaň.

Pražský dopravní podnik se stávkou nesouhlasí

Proti zastavení hromadné dopravy se ohradil Dopravní podnik hl. m. Prahy. "Existují i jiné formy vyjádření nesouhlasu," řekl Novinkám Ondřej Pečený, mluvčí DPP.

Podle něj si odboráři pouze berou cestující jako rukojmí. Dopravní podniky budou s odboráři ještě vyjednávat. "Správná cesta je, že na protest nedoplatí veřejnost," dodal Pečený.

Doprava se zastaví v mnoha městech ČR

K protestům proti vládním reformám, které odboráři chystají na 24. června, se ve čtvrtek připojil i Odborový svaz dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy (OS DOSIA). V mnoha městech po celé zemi se tak v tento den zastaví doprava.

Mezi zaměstnanci městských dopravních podniků zejména v krajských městech je asi 10 000 odborářů, kteří očekávají, že by se k nim mohla připojit i řada dalších kolegů.

Odboráři vládu obviňují, že při současném růstu inflace přijala opatření, jimiž se reálně snížily platy ve školství, zdravotnictví i veřejné sféře a chce dále "útočit" na jejich práva. Odboráři si přejí, aby vláda přehodnotila chystanou reformu veřejných rozpočtů a přepracovala některé "nesmysly", jež podle nich obsahuje. Požadují rovněž, aby přepracovala návrhy na důchodovou reformu a aby se s nimi "seriózně" bavila o vývoji daní a úpravách zákoníku práce.

Hodinovou stávku uspořádají 24. června ve 13:00; ve stejný den se bude už od rána konat také stávka zdravotníků proti reformám ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Již v pondělí 9. června budou protestovat učitelé, kteří chtějí zavřením škol dosáhnout zvýšení platů.

Anketa

Podporujete červnovou stávku odborářů?
Ano
60,9 %
Ne
39,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14731 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám