Hlavní obsah

Inspekce zakázala prodej polských postýlek

Novinky, toh
PRAHA

Česká obchodní inspekce (ČOI) stáhla z trhu polské postýlky, čtveřici hraček z Číny a jednu z Itálie. Věci mohou ohrozit zdraví dětí. Například hračky obsahují nebezpečné chemické látky, proto se již v Česku nesmí prodávat.

Článek

ČOI zakázala prodej dřevěné postýlky Alenka vyráběné v Polsku. Podle inspekce má postýlka ostré hrany a otřep. Dítěti hrozí poškrábání či zatržení třísek. Ukončení prodeje čeká i v Číně vyrobený dětský telefon v podobě žabáka.

„Jedná se o akustickou plyšovou hračku kombinovanou s plastovou částí, která je opatřena tlačítky různých velikostí. V zadní části hračky je prostor pro vkládání 2 ks baterií typu AA,“ popsal mluvčí ČOI Marek Ženkl. Podle něj jsou dále nevyhovující koloběžky Scooter. Ty byly na trhu bez návodu a navíc mají špatnou konstrukci.

Testy neprošla ani čínská svítilna s bonbony Lamp Torch. "Vzhledem k tomu, že se jedná o hračku v kombinaci s cukrovinkou, může při obnažení knoflíkové části dojít snadno k záměně s bonbonem a dítě by mohlo knoflíkový článek spolknout," upozornil Ženkl. Nebezpečný je i italský karnevalový kostým Pirate Wear, protože obsahuje více ftalátů, než povolují normy. Ftaláty ohrožují pohlovní orgány a imunitní systém člověka.

Reklama

Výběr článků

Načítám