Hlavní obsah

ČEZ rozdělí rekordní dividendu 40 korun na akcii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Energetická společnost ČEZ vyplatí z loňského rekordního zisku zatím svou nejvyšší dividendu 40 korun na akcii před zdaněním. Z celkové částky 21,3 miliardy korun tak připadne zhruba 15,2 miliardy korun státu, jenž drží v ČEZ podíl přes 64 procent. Dividendu, která je ve srovnání s loňskem dvojnásobná, ve středu na řádné valné hromadě ČEZ odsouhlasili akcionáři společnosti.

Článek

Téměř deset miliard korun převedla společnost do nerozděleného zisku minulých let. Do rezervního fondu nevloží firma žádný příděl, protože jeho zůstatek již loni dosáhl 20 procent základního kapitálu. Loni firma vyplatila na dividendách celkem 11,8 miliardy korun.

Členové představenstva a dozorčí rady obdrží za loňský rok na tantiémách celkem 22,8 miliónu korun. Částka, jejíž výše je stejná jako loni, bude rozdělena půl na půl mezi oba orgány. Každý člen dostane poměrnou část za dobu, kdy funkci vykonával. Tantiému nedostanou členové dozorčí rady, které vyslal stát a jsou zároveň zaměstnanci státní správy.

ČEZ skoupí až 10 procent vlastních akcií

Energetická společnost bude zároveň vlastní akcie znovu stahovat z trhu. Akcionáři firmy schválili nákup vlastních akcií až do výše deseti procent základního kapitálu společnosti.

Získané akcie může společnost využít ke snížení základního kapitálu a pro akciový opční program, avšak nejvýše do pěti milionů kusů. Akcionáři rovněž odsouhlasili zrušení vlastních akcií, které firma získala během první fáze zpětného odkupu.

Středeční valné hromady se zúčastnili akcionáři, kteří dohromady drží 75 procent hlasovacích práv.

ČEZ profituje zejména z rostoucích cen elektřiny. Minulý týden firma ohlásila, že její čistý konsolidovaný zisk vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 21 procent na 15,726 miliardy korun. Za celý loňský se zvýšil o 49 procent na 42,8 miliardy korun a na letošek vedení firmy odhaduje další nárůst na 46,6 miliardy Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám