Hlavní obsah

Situace na trzích se zlepšuje, jak ale dál?

Novinky, Lucie Vítámvásová, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co se týče situace na světových finančních trzích, se šéf americké centrální banky Ben Bernanke během tohoto týdne vyjádřil, že se zlepšuje, ovšem je ještě vzdálena od normálu. Komodity zažívají boom stejně jako měnový trh. Na co se ale dále zaměřit, kde je potenciál zisků?

Článek

Do poloviny minulého roku zažívaly světové trhy velice příznivé období, které se podle některých analytiků jen tak brzy nebude opakovat. Akciové trhy rostly v Americe, Evropě, Asii. pražský akciový index PX si připsal v období od června 2006 do července 2007 okolo 50 %.

Krize začala na americkém trhu hypoték

Právě koncem července loňského roku zaznamenaly trhy první zprávy o krizi na americkém trhu subprime hypoték, neboli méně kvalitních hypoték. Největší světové investiční banky postupně vykazovaly vysoké ztráty kvůli odepsaným cenným papírům zvaných CDO, které tyto nebonitní hypotéky obsahovaly. Krize z amerického trhu nemovitostí se převalila na trhy finanční, především tedy trhy akciové a trhy kreditní.

Fed proto přistoupil ke snižování úrokových sazeb, a konal tak posléze téměř pravidelně, jak se situace zhoršovala a dopady na americkou ekonomiku byly výraznější. Centrální banky největších ekonomik světa přistoupily také ke koordinované akci na podporu likvidity na trzích a pumpovaly peněžní prostředky na trhy.

Akciové trhy se pomalu vzpamatovávají

Od počátku letošního roku se krize dále zhoršovala až tak dalece, že v polovině března asijský index Nikkei spadl na 2,5 roční minimum, londýnský FTSE na 1,5 roční minimum a například index PX v ten moment oslaboval ze svého předchozího vrcholu o 25 %.

Americká centrální banka zareagovala a snížila ještě před zahájením obchodování v New Yorku základní úrokovou sazbu o 75 bazických bodů. Od tohoto okamžiku se situace na trzích zlepšila, akciové trhy v Asii, Evropě a v Americe se pomalu vzpamatovaly. Střed zájmu obchodníků se přesunul z finančních trhů na vývoj americké ekonomiky a její dopad na zbytek světa.

Dolar zatím prohrává

Americký dolar doplatil na problémy v americké ekonomice, a propadl se tak až na historicky nejnižší úroveň k euru. Dolarový index DXY, který vyjadřuje hodnotu dolaru k ostatním nejvýznamnějším měnám světa, dosáhl dna v polovině března na úrovni 71,03 (aktuálně okolo hodnoty 73).

I když poslední dva týdny byly pro dolar příznivé, nezdá se, že má dolar již vyhráno a zpevní výrazněji k euru. Americká centrální banka signalizuje, že nebude již nadále snižovat sazby ze současné úrovně dvou procent, ovšem sazby v Evropě zůstávají pořád na čtyřech procentech, také nutno podotknout, že evropské ekonomice se daří podstatně lépe než té americké.

Komodity v hledáčku

Vítězem v situaci na trzích byly jednoznačně komodity. Investoři objevili v době ztrátových akciových trhů potenciál v komoditách. Odhaduje se, že za nevídaným nárůstem jejich cen v posledních několika měsících stojí v polovině případů spekulanti.

Lze také pozorovat, že ceny komodit jako jsou ropa, nejdůležitější zemědělské plodiny, zlato a jiné drahé kovy, zaznamenaly první významné nárůsty cen v období od července do října minulého roku. A to bylo právě v době, kdy se krize na finančních trzích zhoršovala a spekulovalo se nad tím jak hluboká bude.

Vyplatí se ale stále investovat do komodit?

Ceny komodit rostly od loňského roku závratným tempem, které málokdo očekával. Otázkou tedy zůstává, jestli se ceny vysoko udrží, porostou nebo spadnou, tak jak někteří namítají, že tato bublina může rychle splasknout. Domníváme se, že poptávka po komoditách se stále udrží na vysoké úrovni a naopak nabídka, co se týče zemědělských plodin či energetických surovin, bude omezená z důvodu používání některých plodin pro výrobu biopaliv, a těžbě ropy omezené organizací OPEC.

Ekonomiky rozvojových zemí rostou stále svižným tempem, dá se tedy očekávat stále vysoká poptávka po kovech a kvalitních potravinách. Ani zpomalení americké ekonomiky se momentálně nezdá být tak výrazné, jak se někteří obávali. Dokonce i ekonomika starého evropského kontinentu je stále v dobré formě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám