Hlavní obsah

Ropa sahá na hranici 130 dolarů za barel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy začaly šplhat na nové rekordy. Americká WTI se dostala těsně pod hranici 130 dolarů za barel na 129,60 USD. Vzhůru táhl ropu slabý dolar a vysoká poptávka po ropných produktech.

Článek

Investoři také odhadují, že ceny dále porostou. Trh však byl ovlivněn i tím, že dnes končí obchodování s červnovým termínovým kontraktem.

Dosavadní rekord americké ropy byl 127,82 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent posílila během dne až o téměř tři dolary na rekordních 127,90 USD.

Nafta na výrobu elektřiny

Ceny ropy rostou kvůli vysoké poptávce v rozvojovém světě. V poslední době některé země začaly naftu využívat k pohonu generátorů, protože elektrárny nestačí vyrábět dostatečné množství proudu. Do podobného kruhu se dostaly například Spojené arabské emiráty. Tamní rozvoj spotřebuje mnohem více elektřiny, než má země k dispozici. K její výrobě se proto využívá nafta.

Stejným způsobem ale nedostatek elektřiny řeší i Čína, kde elektrárnám po zemětřesení a tuhé zimě chybí zásoby uhlí a musí být odstavovány.

K růstu cen ropy přispěl i další pokles dolaru vůči euru i jenu po zprávě o nečekaně nízkém růstu výrobních cen v USA. Na trh působí i nadále obavy z výpadků dodávek z Nigérie nebo z Íránu. Navíc ropný kartel OPEC opakovaně prohlašuje, že ropy je na trhu dost a žádné zvýšení těžby není zapotřebí.

Ropu táhnou vzhůru i nové odhady cenového vývoje ze strany investorů a investičních bank, které samy na trzích energií obchodují. Známý investor T. Boone Pickens dnes předpověděl, že ropa letos vystoupí na 150 dolarů za barel.

Zvýšené odhady cen od těch, kdo s ropou sami obchodují, fungují jako "sebenaplňující se proroctví", což ukazuje na spekulativní povahu nynějšího trhu. "Převládá pocit, že některé z těchto odhadů 150 dolarů za ropu by mohly vyjít, takže proč nekoupit raději teď než později?" řekl agentuře Reuters prezident firmy Cameron Hanover Peter Beutel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám