Hlavní obsah

Oproti loňsku vzrostl počet turistů v Česku o 10,5 procenta

PRAHA

Do ubytovacích zařízení v České republice přijelo v letošním 1. čtvrtletí 2,6 miliónu hostů, což představovalo meziroční nárůst o 10,5 procenta. Počet přenocování vzrostl meziročně o 6,8 procenta na 8,2 miliónu. Vývoj návštěvnosti byl ovlivněn přesunem velikonočních svátků na březen a lepšími sněhovými podmínkami oproti loňskému roku. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Článek

Zahraničních i domácích turistů přijelo shodně 1,3 miliónu. Nárůst u zahraničních turistů činil 8,5 procenta, u domácích pak 12,6 procenta.

Nárůst příjezdů zahraničních hostů ovlivnily velikonoční svátky, které letos připadly na březen. Větší zájem měli zahraniční turisté o pobyt v lázních, kde se počet příjezdů zvýšil o 14,9 procenta a počet přenocování rostl o 13,5 procenta.

Nárůst rekreantů souvisí s lepšími sněhovými podmínkami

Přírůstek počtu domácích rekreantů souvisel s lepšími sněhovými podmínkami proti srovnatelnému období minulého roku. Zvyšuje se i oblíbenost relaxačních pobytů v lázních mimo hlavní sezónu.

Nejvíce hostů se ubytovalo v v tříhvězdičkových hotelech, které zaznamenaly nejvyšší nárůst příjezdů hostů, a to o 16,3 procenta. Nárůst o 12,8 procenta vykázaly pětihvězdičkové hotely.

Čtyřhvězdičkové hotely využívají hlavně cizinci

Čtyřhvězdičkové hotely, jejichž převážnou část klientely tvoří zahraniční hosté, zaznamenaly nárůst o 15,3 procenta. Domácí hosté využívají ubytování v těchto hotelech zatím málo. Do čtyřhvězdičkových jich přijelo ve srovnání se stejným obdobím roku 2007 téměř o 30 procent více.

V prvním čtvrtletí pobývalo nejvíce hostů v městských a lázeňských regionech a v krajích umožňujících provozování zimních sportů. Prahu navštívilo 34,6 procenta hostů z celkového počtu. Další v pořadí Královéhradecký kraj navštívilo 10,4 procenta turistů.

Nejvíce turistů bylo v Praze a Krkonoších

Nejvíce nerezidentů, celkem 58,5 procenta, přijelo do Prahy a do Karlovarského kraje - 8,2 procenta. Z pohledu turistických regionů přijelo po Praze přijelo nejvíce hostů do Krkonoš, které zaznamenaly nejvyšší nárůst příjezdů i přenocování.

Počet přenocování hostů meziročně rostl v prvním čtvrtletí o 6,8 procenta na 8,2 miliónu. Počet přenocování zahraničních hostů se zvýšil o 5,5 procenta na 4,3 miliónu a domácích o 8,3 procenta. Průměrný počet přenocování v tomto období meziročně klesl o 0,1 noci na 3,2 noci.

Čisté využití pokojů v hromadných ubytovacích zařízeních bylo v prvním čtvrtletí 37,4 procenta, o 1,7 bodu více než ve stejném období minulého roku. Hotely celkem měly využití 40,5 procenta, přičemž nejvyšší využití vykázaly pětihvězdičkové, a to 50,9 procenta.

Nejvíce turistů přijelo z Německa, Británie, Ruska a Itálie

Z regionálního pohledu byly nejvíce využity kapacity hromadných ubytovacích zařízení v Karlovarském kraji a v Praze, naopak nejméně v krajích Vysočina a Plzeňském.

Nejvíce turistů přijelo tradičně z Německa, následovaly Velké Británie, Rusko a Itálie, přičemž Rusko a Itálie si oproti loňskému roku vyměnily pořadí. Nejvyšší přírůstek turistů, 55 procent, byl zaznamenán u turistů ze Španělska a z Polska (37 procent).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám