Hlavní obsah

Většina Čechů si myslí, že by měli brát víc, ukázal průzkum EU

– PRAHA

Pouze každý čtvrtý pracovník v Česku se domnívá, že má dobré vyhlídky na profesní růst, a pouze jeden ze tří považuje svou práci za dobře ohodnocenou. Celkově jsou však Češi se svými pracovními podmínkami většinou spokojeni. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu pracovních podmínek v Evropě, kterou zpracovala agentura EU - nadace Eurofound se sídlem v Dublinu.

Článek

"Při porovnání s ostatními 26 členskými státy EU je český trh práce ... bližší pracovním trhům v zemích bývalé evropské patnáctky než trhům v deseti nových členských státech EU," okomentoval výsledky ředitel nadace Jorma Karppinen.

Výhrady se však objevují kvůli nedostatku možností dalšího vzdělávání, vyšší náročnosti práce a malé flexibilitě pracovní doby.

Češi třetími největšími evropskými reptaly na tempo práce

Na velmi vysoké tempo práce a vypjaté termíny po alespoň čtvrtinu pracovní doby si stěžuje podle průzkumu sedm z deseti Čechů. Po Finsku (73,6 procent) a Švédsku (71,7 procent) je to třetí nejvyšší podíl nespokojených v Evropě. Pracovní tempo v ČR prý určují hlavně nadřízení a přímé nároky zákazníků.

Zhruba třetina českých pracovníků se prý obává, že v následujících šesti měsících přijde o místo. Tato hodnota přesahuje průměr deseti nových členů EU (25,2 procent) i bývalé patnáctky (11,3 procenta). Skeptičtí jsou Češi ve srovnání s ostatními státy Evropy i v otázce finančního ohodnocení své práce.

Za odpovídající jej považuje přibližně třetina Čechů. V bývalých 15 zemích EU je s platem spokojeno 47 procent lidí a celkově v zemích EU 43,2 procenta lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám