Hlavní obsah

USA bojují se zdražováním ropy, přestanou doplňovat zásoby

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americké ministerstvo energetiky v pátek rozhodlo, že se od července nebudou doplňovat federální ropné rezervy. Doplňování se ukončí, jakmile vyprší stávající smlouvy. Ministerstvo rozhodlo poté, co příslušný zákon přijal americký Kongres. Cílem je zastavit rychlý růst cen ropy a benzínu. Barel ropy se prodával v pátek za rekordních 127 dolarů.

Článek

Ministerstvo energetiky v pátek uvedlo, že nepodepíše nové smlouvy na nákup ropy od 1. července. Federální rezervy jsou nyní plné z 97 procent, je v nich 701 miliónů barelů surové ropy.

Americký prezident George Bush s přijetím zákona nesouhlasil s tím, že tak malé množství ropy nemůže výrazněji ovlivnit ceny ropy na trhu.

Bush však nesupěl v Saúdské Arábii, kterou chtěl dotlačit ke zvýšení produkce ropy. Saúdové to odmítli s tím, že nevidí dostatečný zájem o tuto surovinu opravňující zvýšení těžby.

Ceny benzínu se stávají tématem voleb

V USA se galon benzínu nyní prodává za tři dolary a 78 centů. Přitom ještě v lednu to bylo tři dolary a šest centů. Rostoucí ceny ropných derivátů se stávají klíčovým tématem blížících se prezidentských voleb a většina kandidátů se předhání v tom, jak je stlačit dolů.

"Jasně, cena benzínu je pro Američany příliš vysoká. Způsobuje to obtíže mnoha rodinám s nízkými příjmy a také to neumožňuje naší ekonomice růst tam silně, jak by mohla,“ uvedla mluvčí Bílého domu Dana Perinová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám