Hlavní obsah

Češi loni vyvezli do Evropy 200 miliónů litrů mléka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vývoz konzumního mléka z České republiky se od jejího vstupu do Evropské unie stonásobně zvýšil. V roce 2003 čeští výrobci vyvezli necelé dva milióny litrů, loni už to bylo téměř 200 miliónů. Vývoz konzumního mléka tak tvoří přibližně čtvrtinu celkového vývozu mléčných výrobků. Vyplývá to z údajů Českomoravského svazu mlékárenského.

Článek

Přes 40 procent vyvezeného mléka míří na Slovensko, třetina do Německa, menší množství se vyváží ještě do Polska a Maďarska.

Podle ředitele svazu Michala Němce nárůst vývozu není způsoben ani tak nižšími cenami mléka v Česku, jako spíše zavedením volného trhu. "Je to samozřejmě otázka působení nadnárodních obchodních řetězců, které obchodují bez ohledu na hranice," řekl Němec.

Dovoz mléka se přitom v posledních letech drží na úrovni okolo 35 miliónů litrů, v konzumním mléce tak Česká republika dosahuje výrazného přebytku.

ČR má přebytky také v celkovém obchodě s mléčnými výrobky, v posledních letech se však dovozy začínají vývozům přibližovat. Loni se do Česka dovezly mléčné výrobky v hodnotě rovnající se 836 miliónům litrů mléka, vývozy představovaly 957 miliónů litrů. V roce 2000 přitom dovoz představoval přibližně 100 miliónů litrů, vývozy se v posledním desetiletí pohybují stabilně na úrovni od 750 do 900 miliónů litrů mléka.

Do kategorie konzumního mléka patří upravené mléko v balení do dvou litrů. Kromě konzumního mléka se vyváží ještě syrové mléko v cisternách. Toho loni čeští mlékaři vyvezli 350 miliónů kilogramů.

Tuzemská spotřeba konzumního mléka stále klesá. V roce 2006 vypil průměrný Čech 52 litrů ročně oproti necelým 92 litrům v roce 1990. Spotřeba mléčných výrobků však obecně roste. V roce 1995 snědli Češi v přepočtu 188 kilogramů mléka na osobu ročně, v roce 2006 už to bylo 239 kilogramů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám