Hlavní obsah

Slováci nebudou moci nakupovat během svátků

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Na Nový rok, o velikonoční neděli, na Štědrý den po poledni a v první svátek vánoční si už Slováci nenakoupí. V pátek o tom rozhodli poslanci slovenského parlamentu, kteří schválili novelu zákoníku práce. Návrh podpořili jak koaliční, tak i opoziční poslanci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slováci si budou muset před Vánoci nakoupit do zásoby. Obchody budou muset mít zavřeno.

Článek

Zákaz prodeje neplatí pro obchody na letištích, pro čerpací stanice, lékárny, prodejny suvenýrů a jízdenek. "Zaměstnanci vykonávající práci v prodejnách se během svátků nemohou řádně věnovat svým rodinám," argumentovali tři koaliční poslanci, kteří novelu předložili.

"V minulosti byly obchody zavřeny od sobotního poledne až do pondělního rána a o svátcích jsem rovněž nemohli nakupovat. Prostě se nakoupilo předem a nebylo to tak hrozné. Myslím, že zákaz prodeje v některé svátky pomůže především ženám zaměstnaným v obchodních řetězcích, které jsou otevřeny 24 hodin denně," domnívá se Ondrej Kubina z Bratislavy.

"Moje známá pracuje v hypermarketu a když na ni o svátcích vyšla služba, rodina si to odtrpěla. Já si myslím, že si každý může nakoupit na ten jeden dva dny dopředu a nic se nestane," přidává se Eva z Malacek.

Na nepřetržitý prodej si zvykli především mladší obyvatelé Slovenska. "Jsem zvyklí nakoupit si kdykoli i v noci a o svátcích. Nechápu, proč mi to chce někdo zakazovat," říká student Peter. "Je to zbytečné omezování. Chápu, že pro zaměstnance obchodů to nebylo příjemné, když pracovali i o svátcích, ale vždyť se střídají," uvedla Jana z Nitry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám