Hlavní obsah

Poslanci přiklepli ČD 12 miliard, Student Agency si bude stěžovat v Bruselu

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Sněmovní rozpočtový výbor ve středu povolil ministerstvu dopravy převést 12 miliard korun na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC). Uvedla to ČTK. SŽDC těmito penězi zaplatí Českým drahám za majetek, který na správu cest převedl zákon. Společnost Student Agency, která v ČR chce provozovat i vlakovou dopravu, si bude stěžovat v Bruselu. Převody označuje za veřejnou podporu.

Článek

"Je to smutná zpráva. Těch dvanáct miliard půjde z peněz daňových poplatníků," řekl Novinkám majitel společnosti Radim Jančura.

Celá transakce je podle Jančury, který měl v plánu v následujících letech Českým drahám konkurovat, podezřelá.

V pondělí upozornil na problém kolem dvanácti miliard korun pro České dráhy. Jak Novinkám Jančura v pondělí řekl, jednání je v rozporu s Evropskou unií a Česku kvůli tomu hrozí pokuta za veřejnou podporu.

"Pokud bychom v Bruselu neuspěli, což nepředpokládám, investice do vlakové dopravy přesuneme na Slovensko," potvrdil Jančura.

V čem dvanáct miliard spočívá?

Před pěti lety se České dráhy transformovaly ze státní organizace na akciovou společnost. Bezúplatně dostaly vlaky i nemovitý majetek, včetně dopravních cest. Provozování cest a nemovitostí má převzít od ČD Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která je taktéž státní.

Na konci dubna vláda schválila, že SŽDC majetek koupí za zhruba 400 miliónů korun. Následně však v Senátu došlo ke změně. Rozhodlo se, že SŽDC zaplatí Českým drahám ne stovky miliónů, ale 12 miliard korun. Miliardy pak ve středu schválil i rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny.

Jančura Novinkám potvrdil, že tento krok je v rozporu s Evropskou unií. Lze ho označit za veřejnou podporu. Ministerstvo dopravy se však brání. „Je jedno komu to vláda prodá. Pokud SŽDC má dráhy provozovat, musí k tomu mít majetek, který si koupí,“ řekl v pondělí Novinkám náměstek dopravy Jiří Hodač.

Jančura dodal, že Student Agency udělá vše pro to, aby ČD musely 12 miliard vrátit a na rozhodnutí vlády nedoplatili daňoví poplatníci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám