Hlavní obsah

Světové ceny potravin mohou zůstat vysoké až tři roky, tvrdí Bílý dům

– WASHINGTON

Až tři roky by mohly zůstat vysoko světové ceny potravin, dokud se ve světě nedoplní zásoby. S tímto tvrzením přišli ekonomičtí poradci Bílého domu. Ceny již ale neporostou tak rychle jako za poslední rok.

Článek

Za rok do března světové ceny potravin vyskočily o 43 procent. Může za to rostoucí poptávka v rozvíjejících se ekonomikách, například v Číně, spolu se slabými sklizněmi po nepříznivém počasí. Svou roli hrají i investice spekulantů do komodit a využití rostlinné produkce na biopaliva.

Zdražování jídla se nevyhnulo ani České republice; ceny se v Česku výrazně zvýšily už loni. Například kilogram chleba během loňského roku podražil o 6,60 koruny, čtvrtka másla téměř o 11 korun. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby letos v Česku ceny potravin vzrostou o více než deset procent.

Experti Bílého domu zdůraznili, že biolíh podle nich velkou roli ve světových cenách potravin nehraje. Americká vláda tvrdí, že biopaliva, alternativní zdroj energií k fosilním palivům, mohou za celkový růst cen potravin ve světě nanejvýš ze tří procent. Jiní, například ústředí americké federace farmářů, jsou přesvědčeni až o 30procentním podílu. Experti zároveň dodávají, že biopaliva stojí i za rostoucími cenami ropy a pohonných hmot.

Drahé potraviny vyvolávají problémy a nepokoje

Rostoucí ceny základních potravin jsou v rozvojovém světě značným problémem; v některých zemích vyvolaly protesty a násilné nepokoje. Spojené národy varují, že krize prohloubí světový problém s hladověním, napsala agentura Reuters.

Podle vyjádření Asijské rozvojové banky ze začátku měsíce mohou rostoucí ceny potravin dostat milióny lidí v Asii zpět pod hranici chudoby. Kontinent by se tak v boji s ní vrátil o dekádu zpět. Zdvojnásobení cen pšenice a rýže za minulý rok způsobilo, že chudí lidé v Asii dávají více než polovinu svých příjmů na jídlo. Kontinent je domovem pro dvě třetiny chudých světa.

Rekordní ceny pohonných hmot a jídla ukrajují i z rozpočtu bohatých států na humanitární pomoc, proto dárcovské státy zvyšují sumy, kterou na pomoc hladovým regionům dávají. Mezinárodní měnový fond v úterý oznámil, že nyní upravuje mechanismus jednoho ze svých finančních nástrojů, aby mohl pomoci zemím v boji s rostoucími cenami co nejrychleji.

Reklama

Související témata:

Související články

Ceny rýže lámou rekordy, svět se obává hladu

Ceny rýže, která je pro polovinu světa hlavním zdrojem obživy, letos prudce rostou a řada zemí se začíná obávat hladových bouří. OSN nynější potravinovou krizi...

Výběr článků

Načítám