Hlavní obsah

Stometrové větrné elektrárny u slavkovského bojiště nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROUSÍN

Větrné elektrárny na kopci poblíž slavkovského bojiště nebudou. Sporný projekt za 160 miliónů korun nedostane po třech letech debat a správních řízení stavební povolení. Dva stometrové větrníky by mohly pokazit krajinný ráz a navíc s nimi nesouhlasí majitelé okolních pozemků. Investor zváží, zda se obrátí na soud.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Stožáry měly stát na kopci mezi Rousínovem, Slavkovem u Brna a Velešovicemi. Elektřinou mohly zásobovat několik tisíc lidí a rousínovská radnice by navíc dostala nemalý příspěvek do svého rozpočtu, pravděpodobně v miliónech korun.

Ochránci přírody i někteří místní ale upozorňovali na to, že stavba ovlivní životní prostředí, ublížit by mohla především ptákům v okolí, a poškodí výhledy na lokalitu v blízkosti bojiště, kde se roku 1805 střetla francouzská, rakouská a ruská vojska. Teď mohou odpůrci oslavovat.

"Jsem ráda, že se to konečně podařilo. Bylo by to na úkor občanů a bydlení," uvedla starostka Velešovic Zdenka Šprtová. Zatímco rousínovská zástavba je od místa plánované výstavby vzdálena asi kilometr, v případě její obce je to asi 800 metrů. Odpůrci stavby poukazovali i na blízkost radaru NATO. Elektrárny by podle nich zasahovaly do jeho ochranného pásma.

Stožáry už podle původního plánu měly stát. Společnost Eldaco měla i stavební povolení. Na stranu odpůrců se ale postavil jihomoravský krajský úřad a také ministerstvo životního prostředí. Rousínovský stavební úřad tak musel svoje původní stanovisko přehodnotit a naznal, že stavba by skutečně na plánovaném místě nebyla vhodná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám