Hlavní obsah

Zdražování pomalu zastavuje, inflace klesla pod sedm procent

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, toh

Výrazné zdražování v obchodech zpomaluje. Poprvé po několika měsících se růst spotřebitelských cen dostal pod sedm procent. Podle Českého statistického úřadu byla inflace v dubnu na 6,8 procenta. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,4 %. Stojí zatím především ceny za bydlení, potraviny a nealkoholické nápoje. Zdražovaly i alkoholické nápoje, tabák, oděvy a obuv.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Inflace v ČR v dubnu byla jen desetinku nad naším odhadem. Potvrzuje se, že inflace zpomaluje, ale její zpomalování v příštích měsících bude patrně velmi neochotné,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Dodal, že do inflace se stále plně nepromítlo minulé zvýšení spotřební daně z tabáku.

Meziměsíční růst cen (v %):
zemní plyn2,9
mouka13,4
rýže5,4
zelenina11,6
citrusy8,4
rostlinné tuky5,2
cukr4,2
alkoholické nápoje1,6

Ještě v březnu inflace dosahovala 7,1 procenta. Jejím snížením pod sedm procent se plní očekávání ekonomů. Ti odhadují, že v druhé polovině roku bude inflace kolem pěti procent. „S návratem inflace pod úroveň šesti procent počítám až ve čtvrtém čtvrtletí,“ uzavřel Brožka. Příští rok by se růst cen měl dostat na hladinu kolem tří procent.

Inflace si v posledních měsících vyžádala zejména skokové zdražování potravin. Cena mouky v květnu meziročně vzrostla více než o polovinu (59 procent), téměř o třetinu zdražily pečivo, rýže, ale i sýry. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám