Hlavní obsah

Cena ropy už překonala hranici 126 dolarů za barel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN
Aktualizováno

Ropa opět láme veškeré dosavadní rekordy. Cena černého zlata se v pátek dostala nad 126 dolarů za barel. Ropu táhne vzhůru nejen vysoká poptávka po naftě, ale také obavy o její dodávky. Zájem o ropu navíc zrychluje pokles dolaru.

Článek

Agresivní vzestup cen ropy je patrný zejména několik posledních dní. V pondělí překročila hranici 120 dolarů za barel. V pátek se pak podle agentury Reuters barel britského brentu prodával za 124,20 dolaru, barel americké lehké ropy (WTI) za 126,20 dolaru.

"Fondy lijí své peníze na trh s ropou, protože ceny si vedou velmi dobře," uvedl analytik společnosti Kanetsu Asset Management Tacuo Kagejama. Od počátku tohoto měsíce cena americké ropy stoupla o 13 procent. "Trhu pomáhá také přetrvávající geopolitické napětí a vysoké ceny topného oleje, ale rychlost růstu je příliš vysoká," dodal Kagejama.

Svět zažívá nárůst poptávky po naftě. Ta se teď v rozvojovém světě ve větší míře používá jako pohon elektrických generátorů a v Evropě jako automobilové palivo.

Cenu ropy podpořila také zpráva společnosti Goldman Sachs, jejíž analytici očekávají, že cena ropy se v příštích dvou letech zvýší na 150 až 200 dolarů za barel, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám