Hlavní obsah

Rekordně drahá ropa poprvé v dějinách překonala 120 dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Cena ropy se poprvé v historii vyšplhala nad 120 dolarů za barel. Důvodem jsou zejména obavy z narušení dodávek černého zlata z Nigérie. Podle agentury Reuters se barel americké lehké ropy WTI dostal až na 120,21 dolaru za barel.

Foto: Profimedia.cz

Ropná plošina firmy Petrobras

Článek

Ceny ropy šla prudce vzhůru již od pondělního rána. Po 16:30 SELČ se barel americké ropy WTI prodával zhruba za 119,45 USD, více než tři dolary nad úrovní pátečního závěru. Severomořská ropa Brent zdražila o tři a čtvrt dolaru na 117,80 USD. V pátek ceny ropy posílily asi o tři procenta.

Na drahé ropě se negativně projevilo i obnovení napětí mezi Íránem a Západem kvůli jadernému programu Teheránu. Írán v pondělí odmítl nejnovější výzvy světových mocností, které mají přimět tuto zemi, aby se vzdala svých jaderných aktivit.

K současnému růstu cen ropy přispívá i narušování těžby v Nigérii. Britsko-nizozemská společnost Royal Dutch Shell byla v této zemi nucena ještě více omezit těžbu, protože povstalci v sobotu zaútočili na další infrastrukturu v deltě řeky Niger. Nigérie je největším producentem ropy v Africe, těžbu zde však často narušují sabotáže.

Zpočátku růst cen ropy podporoval i slabý kurz dolaru. Dolar sice odpoledne zpevnil, zpráva, která to způsobila, však zároveň posílila i ropný trh.

Vysoké ceny ropy již negativně ovlivňují i české motoristy. V uplynulém týdnu například motorová nafta podražila na prozatím nejvyšší průměrnou cenu 32,30 Kč/l. Podle analytiků i v následujících týdnech budou pohonné hmoty zdražovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám