Hlavní obsah

Všichni důchodci si od srpna přilepší o 470 korun, navrhl Nečas

Novinky, toh
PRAHA
Aktualizováno

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) na pondělní tiskové konferenci představil svůj návrh na zvýšení důchodů, jež umožní novela zákona o důchodovém pojištění, kterou už schválila Sněmovna i Senát a čeká ji podpis prezidenta. Nečas navrhl valorizovat všechny penze o 470 korun bez ohledu na výši pobíraného důchodu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas během pondělní tiskové konference.

Článek

Vláda chce důchodcům přidat kvůli neočekávaně vysokému růstu cen. Důchody je totiž možné mimořádně zvýšit jen tehdy, když růst cen překročí deset procent. Průměrná penze nyní činí asi 9111 korun, po navýšení to bude 9616 korun.

Ceny v ČR se v lednu meziročně zvedly o 7,5 procenta, což je nejvíc za posledních deset let. Vláda proto navrhla novelu zákona o důchodovém pojištění, která umožňuje penze mimořádně valorizovat už tehdy, pokud růst cen překročí pět procent.

Výdaje na vyšší důchody budou v letošním roce činit necelých sedm miliard korun. S tím však státní rozpočet nepočítal. Ministerstvo uvedlo, že bude proto navrhovat, aby vláda penze pokryla penězi z rezervních fondů.

Ještě před několika dny měli důchodci šanci, že dostanou od státu mimořádný příspěvek ve výši šesti tisíc korun. Ten měl podle poslanců ČSSD kompenzovat dopady reformy. Sněmovna však tento návrh zamítla v prvním čtení.

Jak se důchody změní?

Základní výměra důchodu, která je jednotná pro všechny seniory, se zvýší z 1 700 korun na 2 170 korun měsíčně. Zvýšení bude stejné pro všechny druhy důchodů, tedy pro starobní, plné invalidní, částečné invalidní, vdovské, vdovecké a sirotčí. Zvýšení nebude záviset ani na výši důchodu, což je rozdíl od předchozích valorizací důchodů.

Další zvýšení důchodů bude pak v pravidelném termínu od ledna roku 2009.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci zamítli šest tisíc pro důchodce

Sněmovna hned v prvním čtení zamítla návrh skupiny poslanců ČSSD a KSČM na vyplacení mimořádného důchodu ve výši šest tisíc korun. Ten měl kompenzovat dopady...

Výběr článků

Načítám