Hlavní obsah

Thajsko chce založit rýžovou obdobu OPEC

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Největší exportér rýže na světě volá po rýžovém kartelu. Thajsko chce založit obdobné seskupení, jakým je OPEC. Ten ovlivňuje světové ceny ropy. Podle Thajska by se stejným způsobem mělo rozhodovat i o rýži.

Článek

Podle BBC bude země jednat s Laosem, Barmou, Kambodžou a Vietnamem o založení kartelu. Rýže je pro polovinu světa hlavním zdrojem obživy. Její ceny od začátku roku prudce vzrostly a svět se obává hladomoru.

"Ropu nakupujeme velmi draho, zato rýži prodáváme levně, což poškozuje naši obchodní bilanci,“ uvedl podle BBC mluvčí thajské vlády Vichienchot Sukchokrat.

Některé země již myšlenku kartelu zvažují. Mluvčí kambodžské vlády Khieu Kanharith prohlásil, že vytvořením asociace je možné zabránit cenové válce. Naopak Filipíny, které patří mez největší importéry plodiny, záměr kritizují. Země se totiž obává, že by členové kartelu vytvořili oligopol, který by mohl bez konkurenčního prostředí svévolně stanovovat vysoké ceny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám