Hlavní obsah

Domácnosti dluží bankám už tři čtvrtě biliónu korun

PRAHA

O necelých 12 miliard korun stouply meziměsíčně dluhy českých domácností u bank a jiných finančních institucí. Na konci března činila dlužná suma již 756 miliard korun. Vyplývá to ze středeční statistiky České národní banky.

Článek

Jednodenní vklady domácností v březnu proti předchozímu měsíci vzrostly o 5,8 miliardy na 636,24 miliardy korun. Vklady domácností s výpovědní lhůtou se zvýšily o 4,4 miliardy na zhruba 321,42 miliardy korun.

Zadlužení podniků v březnu stouplo o 14,34 miliardy na 917,64 miliardy korun. Za posledních 12 měsíců podnikové zadlužení vzrostlo o 150,2 miliardy korun.

Centrální banka poskytuje tuto statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, jež zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

Reklama

Související články

Rady, jak se zbavit dluhů

Nakupování zboží za desetitisíce na úvěr, splátky či s půjčkami je v současnosti běžnou záležitostí. Začít stavět či koupit byt bez pořízení hypotéky už snad...

Výběr článků

Načítám