Hlavní obsah

Kdo nezkusí investovat, letos prodělá, inflace je větší než úročení bank

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA

S prodělkem se musí smířit každý, kdo letos nechá své peníze na účtech v bance či jen tak doma pod polštářem. Podle ekonomických analytiků bude letošní průměrná inflace nad šesti procenty, přičemž banky úročí účty maximálně 3,5 procenty. Kdo se nezkusí investovat, letos budou jeho peníze v každém případě znehodnoceny.

Článek

„Čím větší riziko při investici, tím více mohou lidé vydělat,“ řekl Novinkám analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora. Samozřejmostí je, že stejně rychle jako výdělek může přijít i pád.

Ale ten kdo nechá své peníze doma nebo na účtu prodělá tak jako tak. Například mBank či Bawagbank mají u svých spořících účtů roční úroční 3,5 procenta. To je v Česku nejvýhodnější nabídka zúročení vkladů. Jenže rok 2008 je, jak říkají shodně analytici, rokem inflace.

„Průměr na letošek odhadujeme na 6,4 procenta,“ dodal Pikora. Obdobně to vidí i analytik Raiffeisenbank Aleš Michl, který soudí, že se průměrný růst cen bude šest procent. Z toho plyne, že minimálně 2,5 procenta ztratí veškeré vklady. Ale jak dodal Pikora, doma by peníze tratily ještě víc.

Podle něj pak ziskuchtiví lidé musí investovat. Nelze však obecně doporučit do čeho. Vždy záleží na jednotlivci do čeho peníze dá. Závisí to na jeho ochotě riskovat a finančních možnostech.

Inflace má klesnout

Analytici i ministerstvo financí však očekávají, že růst cen příští rok opět vrátí k hodnotám z předešlých let. „Zatím vše nasvědčuje tomu, že příští rok by inflace zase měla klesnout k pro nás obvyklé trojce,“ řekl Novinkám Michl.

Ministerstvo financí právě ve středu odhadlo, že inflace spadne dokonce pod tři procenta, konkrétně na 2,7 %.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám