Hlavní obsah

Gambrinus a Birell vezou medaile z pivní olympiády

Právo, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká piva si odvážejí medaile z nejvýznamnější světové soutěže pivních značek World Beer Cup 2008, kterou odborníci označují za pivní olympiádu. Radegast Birell zlatou ve své kategorii, bronzovou plzeňský Gambrinus Premium.

Foto: archív, Právo

Článek

Výsledky World Beer Cup 2008 byly vyhlášeny 19. dubna v americkém San Diegu.

Do letošního ročníku přihlásilo 644 pivovarů z 58 zemí světa celkem 2864 značek, štěstí zkusilo i sedm českých pivovarů. Hodnocení probíhalo v devadesáti jedna kategoriích, Birell zvítězil mezi nealko pivy, „dvanáctka“ Gambrinus zabodovala mezi pivy plzeňského typu, která jsou ve světě nejprodávanější.

„Gambrinus se prosadil v kategorii piv Pils, která původem a technologií vaření pocházejí právě od nás z Plzně,“ řekl Právu Jan Hlaváček, vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.

„Gambrinus se prosadil v kategorii piv Pils, která původem a technologií vaření pocházejí právě od nás z Plzně,“ řekl Právu Jan Hlaváček, vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.

„Gambrinus je svým chuťovým profilem typické české pivo, což se projevuje vyvážeností hořkosti, plnosti a řízu,“ dodal. První místo ve zmíněné sortě získala australská značka James Squire Pilsener, druhé americký HUB Organic Lager.

Klání od roku 1996 pořádá každé dva roky svaz pivovarníků Brewers Association. „Nad soutěží má záštitu padesát čtyři pivovarských svazů z celého světa,“ sdělil mluvčí Plzeňského Prazdroje Jiří Mareček, podle něhož letos zasedlo v porotě 129 hodnotitelů z jednadvaceti zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám