Hlavní obsah

Další banka spustila cashback

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Komerční banka ve čtvrtek spustila ve 12 hypermarketech Globus a 81 menších obchodech službu cashback, tedy výběr hotovosti u obchodníka při platbě kartou. Cashback KB mohou využít i klienti jiných bank, přičemž podmínkou pro výběr až 1500 korun u pokladny obchodu je nákup nejméně za 300 korun. Cashback již v Česku nabízejí i některé ostatní banky a obchodníci.

Článek

Služba cashback je na terminálech KB přístupná pro majitele všech platebních karet asociací VISA a MasterCard vydaných KB nebo jinou bankou, která svým klientům službu cashback zpřístupní, uvedl Zdeněk Mojžíšek z KB.

Klienti KB za využití služby cashback zaplatí pět korun, tedy stejně jako za výběr z bankomatu. Na straně obchodníků nejsou podle Mojžíška žádné poplatky. "Je to první cashback (v ČR), který neomezuje klienty ostatních bank. Byla to naše podmínka, aby systém akceptoval karty všech bank," uvedl Boris Malý ze společnosti Globus.

Cashback již déle než rok ve třech stovkách svých prodejen nabízí klientům Československé obchodní banky společnost Ahold. Od loňského léta umožňuje cashback rovněž Česká spořitelna, ale pouze v několika menších prodejnách. Od října bezplatně nabízí cashback držitelům platebních karet Visa u menších obchodníků i Raiffeisenbank a eBanka.

O zavedení cashbacku v některých svých venkovských prodejnách uvažují například spotřební družstva, která mají po celé zemi zhruba tři tisíce obchodů.

V západní Evropě a USA funguje cashback řadu let

Služba cashback funguje v řadě zemí po celé Evropě, zejména pak v Británii a skandinávských zemích. Na těchto trzích funguje již patnáct let. Mimo Evropu je služba cashback dostupná ve Spojených státech, Austrálii, Singapuru a Jihoafrické republice.

V Británii službu nabízí vedle supermarketů podle údajů společnosti Visa také hospody a restaurace. Ve Spojených státech je zhruba 50 procent služby cashback nabízeno v supermarketech. V Polsku lze výběr hotovosti při platbě kartou využít v supermarketech, multimediálních obchodech i na čerpacích stanicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám