Hlavní obsah

Česko je akvarijní velmocí, rybičky vydělávají miliardy

– PRAHA
Novinky, Tomáš Holý

Cichlidy, tetry či paví oka se mohou stát „zlatým dolem“. Češi na chovu a prodeji akvarijních rybek v zahraničí vydělávají až několik miliard korun. Co do vývozu patří Česká republika mezi tři největší exportéry rybek na světě. Řadí se tak mezi akvarijní velmoci. Novinkám to potvrdil Petr Dvořák z Unie akvaristů ČR.

Článek

Podle něj na vývozu s rybkami vydělávají tuzemští chovatelé kolem dvou miliard korun. Český statistický úřad je v tomto ohledu mírnější, uvádí „pouhých“ 406 miliónů korun na exportu za loňský rok. To odpovídá více než 240 tunám živých rybek.

„Údaje jsou silně podhodnocené,“ míní Dvořák. Statistický úřad prý totiž nemůže mít přehled o spoustě drobných chovatelů, kteří si tím přivydělávají. Zájem o akvaristiku jako živnost podle něj postupně klesá. Odhady Unie akvaristů říkají, že před několika lety vydělávali čeští chovatelé až čtyři miliardy korun na vývozu.

„Pokles souvisí s rostoucí úrovní v Česku a silnou korunou. Přestává se to vyplácet," uvedl Dvořák. Mezi největší konkurenty České republiky patří jihovýchodní Asie a Amazonie.

Měsíční výdělek i deset tisíc

Ze záliby drobných akvaristů se snadno může stát dobrý přivýdělek. Podle Dvořáka chovatel, který má rybičky spíše pro zábavu, může vydělat odhadem i deset tisíc korun. Profesionál, který to má jako hlavní činnost, si pak může přijít i na dvacet až čtyřicet tisíc korun.

Akvaristika má v Česku dlouhou tradici, která přišla původně z Německa. Zatímco tam postupně upadla a Němci ji mají spíše jako hobby, u nás se plně rozvinula. Zejména za minulého režimu mohla být akvaristika zdrojem přivýdělků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám