Hlavní obsah

Na Slovensku je prasečí mor, Brusel zakázal manipulaci s prasaty

Právo, Novinky, ČTK, toh, ivi
Aktualizováno

Na Slovensku se objevil prasečí mor. Evropská komise proto přijala mimořádná opatření proti šíření nemoci. Slováci tak v současnosti nesmí vyvážet prasata nejen do jiného členského státu a mimo EU, ale nesmí je převážet ani v rámci jednotlivých farem. Nemoc lidi neohrožuje, ale pro chovy je nebezpečná.

Článek

Opatření, která mají dočasný charakter, se netýkají jen prasat, ale i dalších produktů z nich - například spermatu či embryí, které se využívají při rozmnožování chovů.

Komise v úterním prohlášení rovněž uvedla, že situaci nadále podrobně sleduje. Znovu se opatřením a jeho případnou revizí bude patřičný výbor zabývat v pondělí. 

Prasečí mor se objevil v sobotu 12. dubna v chovu v obci Dolné Semerovce u Levic na západě země. Slovenské ministerstvo zemědělství konstatovalo, že virus je velmi agresivní a musí se zlikvidovat všech 7000 zvířat. Pod policejním dozorem budou ostatky zvířat převezeny ve speciálních vodotěsných kontejnerech do kafilérie v Nitře.

Člověka neohrožuje

„Je to nemoc, která člověka bezprostředně neohrožuje,“ řekl Novinkám mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Podle Dubna se nemoc na Slovensku či Německu čas od času objeví. V Česku se v chovu prasečí mor objevil naposled v roce 1997 na Kroměřížsku, u divokých prasat v roce 1999.Právě divoká zvířata nemoc roznášejí nejčastěji.

„Nemoc je zákeřná pro to, že se musí utratit celý chov, což způsobuje velké ztráty,“ uzavřel Duben.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám