Hlavní obsah

Na elektronice přivezené z ciziny lze ušetřit tisíce korun

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektronika v Česku už několik let po sobě rychle zlevňuje. Kdo však chce ušetřit ještě víc, musí ji nakupovat za hranicemi. Ceny v západní Evropě a především ve Spojených státech jsou u některých výrobků až o polovinu nižší. Často propastné rozdíly v cenách zatím příliš nesmazala ani dlouhodobě posilující koruna, která zlevňuje elektroniku i většinu dalšího dováženého zboží.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Například cena notebooku Dell Latitude D 600 je na amerických internetových serverech proti nabídkám v Česku stále ani ne poloviční: 339 dolarů, což po přepočtení současným kurzem 15,7 CZK/USD je 5322 Kč. U nás se ale běžně prodává za cenu kolem 11 tisíc Kč.

Digitální fotoaparát Olympus MJU 830 Silver lze v Česku koupit za 5490 až 5990 korun –vyjde tak až o tisíc Kč dráž než v Německu nebo Rakousku.

Kupní síla Čechů je však zejména kvůli výrazně nižším mzdám proti Rakušanům a Němcům přibližně poloviční.

Navíc za starší typ výrobku často zaplatí český zákazník tolik, co na Západě stojí novinka.

Značné rozdíly jsou i v cenách CD a DVD nosičů. Hudební cédéčka se dají například ve Velké Británii pořídit až o šedesát procent levněji, celková nabídka je přitom mnohem širší než u nás.

Koruna pomáhá, ale jen trochu

Koruna byla v posledních týdnech vůči euru meziročně silnější zhruba o 12 procent, k dolaru pak za rok zpevnila dokonce zhruba o čtvrtinu. Ještě před rokem se dolar obchodoval za více než 21 korun, nyní je pod 16 Kč.

„Ceny elektroniky by tak měly jít výrazně dolů. Teoreticky by elektronika dovážená z dolarových oblastí mohla být až o čtvrtinu levnější než před rokem. Ve skutečnosti je ale pokles cen mnohem mírnější,“ upozornil analytik společnosti Citco – Finanční trhy Jiří Šimek.

Zvláště znatelné by mělo být zlevnění zboží dováženého přímo z Asie, za které se platí v dolarech. Ceny elektroniky v českých obchodech však byly podle údajů Českého statistického úřadu v únoru meziročně nižší jen o 11,4 procenta.

„Ceny zboží na trhu nemohou reagovat tak rychle, jak se mění devizový kurz. Současně je nutné připomenout, že ceny těchto výrobků na našem malém trhu jsou vyšší také proto, že jejich uvedení na trh a prodej je zde z hlediska reklamy apod. nákladnější než například na velkém trhu v USA,“ vysvětlil nepoměr Šimek.

Prodejci: ceny klesají rychleji než jinde

Ceny v Česku zvyšují také náklady na přepravu a nezbytné technické úpravy výrobků. Podle některých expertů je to však i vinou daleko menší konkurence a nižší poptávky v ČR. Obchodníci si tak podle nich mohou dovolit držet ceny proti jiným zemím relativně vysoko. Podle samotných prodejců ale ceny v tuzemských obchodech klesají rychleji než u našich západních sousedů.

„Za poslední tři roky se propadly ceny notebooků v naší nabídce z průměrných 30 tisíc korun včetně DPH na dnešních 13 500 korun. V kompaktních fotoaparátech jsme v roce 2006 měli průměrnou cenu 5900 korun, loni 4500 a letos 3200 korun,“ potvrdil Právu generální ředitel společnosti Electro World ČR Jiří Klíčník.

Elektronika je nyní jednou z mála skupin výrobků ve spotřebním koši průměrné české domácnosti, jejíž cena v důsledku vládních reforem a vývoje na světových trzích meziročně klesá. Představuje přitom asi jen 1,7 procenta spotřebního koše.

Dražší i oblečení, levnější pivo

Ve srovnání se západní Evropou či USA je v Česku dražší nejen elektronika, ale třeba i oblečení.

Naopak za většinu služeb, jídlo, pivo či nájemné se u nás zatím platí o něco méně. Z nejrůznějších průzkumů vyplývá, že stále více Čechů vyráží každoročně za nižšími cenami do obchodů v zahraničí, a to zejména před Vánocemi. Vysněné zboží za příznivější cenu je však zpravidla možné objednat i přes internet s pomocí kreditní karty. Seriózní firmy zpravidla dávají na poslaný výrobek mezinárodní záruku – v případě potíží jej lze vrátit či nechat opravit kdekoli v autorizovaném servisu.

Anketa

Nakupujete elektroniku v zahraničí?
Ano, jak jen to je možné.
20,8 %
Ne, ale uvažuji o tom.
63,7 %
Ne, nepřipadá mi to zajímavé
15,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1182 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám