Hlavní obsah

Jihokorejský soud nařídil obnovit řízení s šéfem Hyundaie

– SOUL

Jihokorejský nejvyšší soud nařídil nové řízení v korupční kauze šéfa automobilky Hyundai Motor Čong Mong-kua. Loni byl odsouzen ke třem letům, trest mu byl posléze změně na podmínku. Mong-ku stále stojí v čele automobilky.

Foto: Reuters

Šéf Hyundaie Čonk Mong-ku

Článek

Soud vyhověl odvolání prokurátorů a soudci musí znovu zasednout a rozhodnout. "Zvrátili jsme všechna rozhodnutí ohledně obviněného a rozhodli se poslat tato rozhodnutí zpět nižšímu soudu k přezkoumání," píše se ve zprávě nejvyššího soudu.

Obhájci velmi loni v létě bojovali za podmínku, argumentovali tím, že uvěznění šéfa firmy by mělo negativní důsledky pro jihokorejskou ekonomiku.

Automobilka, jejíž vedení v březnu Monku-kua ve funkci potvrdilo, je rozhodnutím soudu překvapena.

Automobilka, jejíž vedení v březnu Monku-kua ve funkci potvrdilo, je rozhodnutím soudu překvapena.

"Jsme velmi zmatení, protože soud obnoví tento případ v době, kdy máme tolik podnikatelských záležitostí," řekl mluvčí Jake Jang. Automobilka například staví podnik v Nošovicích. Chce investovat asi 30 miliard korun.

Šéf automobilky podle obžaloby neoprávněně převel z účtu firmy na sebe více než 100 miliónů dolarů (asi 1,6 miliardy korun) a část této sumy použil na úplatky lobbystům. Ti měli zajišťovat výhody pro podnik i pro jeho rodinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám