Hlavní obsah

VIDEO: Hlavní nádraží v Praze se mění, zatím mu vládnou špína a narkomani

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prostituti, bezdomovci a narkomani, tak to je každodenní obrázek jednoho z nějvětších dopravních uzlů v republice - hlavního vlakového nádraží v Praze. Sto tisíc lidí dennodenně prochází a potýká se s zoufalým stavem budovy. Jak Novinkami oslovení cestující přiznali, vadí jim všudypřítomné pochybné existence a špína. Budova se však pomalu proměňuje. Hudbou budoucnosti má být nádraží jako „mekka komerce a služeb“.

Článek

Zatím jde vše pomalu, rekonstrukce je plánována na několik let. Probíhá již přes rok a minulý týden tam otevřeli druhý obchod - knihkupectví. Narkomani a bezdomovci však přinášejí obchodníkům nebezpečí.

„Každý obchod má a bude mít svoji soukromou ochranku,“ řekla Novinkám Martin Hamšík z Grandi Stazioni. Tato společnost má s Českými drahami podepsanou smlouvu na renovaci objektu. Za to ho pak může využívat.

Na lepší komfort si cestující ještě musí počkat. Podle Hamšíka je oprava plánována na více než pět let. Další blyštivé výkladní skříně nových butiků také hned tak nebudou. „Probíhá druhá etapa, při které vznikne nové ČD centrum, pokladny a úschovny. Další obchody otevřou příští rok,“ dodal Hamšík.

:. V odbavovací hale vznikly nové obchody.foto: Právo/Karolína Kudynová

Rekonstrukce objektu je součástí projektu Českých drah „Živá nádraží“. Pojem života je tu naplněn vrchovatě, ale rozhodně ne tak, jak by si cestující přáli. Ti si tam rozhodně nepřipadají bezpečně. Po nocích a v časných ranních hodinách není problém narazit na bezdomovce a narkomany.

„Během přestavby zmizí temná zákoutí, kam se tyto živly stahují,“ ujišťoval o dobrých vyhlídkách nádraží Hamšík.

Do budoucna se počítá i s tím, že Praha 1 obnoví i přilehlý park - Vrchlického sady, jež jsou známy více jako „Sherwood“. Zatím zde přespávají bezdomovci.

:. Vizualizace interiéru nádraží po rekonstrukci. Foto: Grandi Stazioni

:. Vizualizace interiéru nádraží po rekonstrukci. Ze současné chátrající budovy má vzniknout kulturní nádraží. foto: Grandi Stazioni

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám